Šumavští strážci nově nosí při kontrolách kamery. Správa národního parku je pořídila kvůli stále agresivnějším turistům

7. srpen 2022 11:07

Pomůžou při prokazování přestupků, ale působí také preventivně. Strážci Národního parku Šumava nosí od začátku prázdnin kamery. Přibývá totiž agresivních turistů. A výjimkou nejsou ani fyzické útoky.

Strážce Luděk Švejda poblíž Teplé Vltavy zastavuje jednoho z cyklistů, který vyjel mimo značenou cyklotrasu. Předem ho upozorňuje, že rozhovor je monitorován kamerovým systémem.

Kamery dostali strážci na začátku léta. „Je to přenosná kamera, která se dá upevnit na košili nebo batoh. Používáme je necelý měsíc a určitě je znát, že budí větší respekt. Vyloženě konfliktní situace jsme zatím neřešili, pár přestupků ano a komunikace proběhla vždy bez problému,“ popisuje Luděk Švejda.

Čtěte také

Podle ředitele Národního parku Šumava Pavla Hubeného budou letos kamery v testovacím provozu. „Testujeme šest kamer, zkoušíme je, aby se s nimi naši strážci naučili pracovat. Počítám, že od příštího roku budou mít kameru všichni,“ říká.

Agresivita turistů se podle něj zvýšila během pandemie koronaviru. Do chráněných území totiž začali jezdit i lidé, kteří sem dřív běžně nezavítali. „Covid úplně změnil mentalitu návštěvníků. V roce 2019 byla nejvyšší návštěvnost za poslední dobu a nebylo to tak zlé. Teď během dvou let vidíme, že se lidé chovají jinak, jezdí víc v obytných vozech, víc táboří někde, kde se to nesmí. Víc prosazují svůj osobní zájem a ignorují ten státní,“ líčí.

Kamery mají působit hlavně preventivně, aby mírnily případnou agresivitu návštěvníků a zabránily konfliktům. Poslední závažný případ se stal v zimě u Železné Rudy, kde skialpinista fyzicky napadl dva strážce.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související