Turistů, kteří porušují pravidla a jsou někdy i agresivní, na Šumavě přibylo. Strážci parku rozdali víc pokut

12. březen 2022 13:23

Před časem skialpinista napadl šumavského strážce u Železné Rudy. I když jde o ojedinělý incident, zaměstnanci Správy Národního parku Šumava se shodují, že agresivita u turistů narůstá. Lidé chodí mimo značené trasy a ruší třeba tetřevy. Pandemie koronaviru navíc přispěla k většímu počtu návštěvníků z měst, a tím také k nárůstu přestupků.

Strážce Národního parku Šumava Luděk Švejda uvádí, že se poměrně často setkává například s turisty, kteří nerespektují zákaz vstupu do klidového území vyhlášeného z důvodu ochrany zvláště chráněných druhů živočichů. „V poslední době je hodně populární skialpinismus a tam to samozřejmě láká, zajíždět do míst, kam my nechceme,“ říká.

Problém je podle něj především u rakouských turistů. „S českým návštěvníkem už jsme si to vyříkali, i když někdy došlo k ostřejší výměně názorů. Se zahraničními turisty se nám to pořád nedaří, protože Rakušáci nemají na části Šumavy národní park a tváří se, jako že nic neví,“ popisuje.

Lidé, kteří se vydají mimo povolenou oblast, často křižují na sněžnicích celé území a ruší například tetřeva. „Ten pak nemusí dokončit pořádně tok, v tuto dobu může začít snášet vejce a sedí na hnízdě, pak může dojít k prochladnutí těch vajec, pták ulétne a už se na hnízdo nevrátí,“ připomíná Luděk Švejda.

Čtěte také

Strážce parku musí být částečně i psychologem, protože jednání s turisty často vyžaduje pevné nervy a spoustu zkušeností. „Většina z nás už dokáže návštěvníka odhadnout a rozeznáme ty, kteří se mohli někde ztratit, od těch, kteří záměrně opustili trasu a jdou za určitým cílem,“ komentuje Luděk Švejda.

„Pak je samozřejmě část návštěvníků, kteří prostě chtějí vyhledávat konflikty, ale většinou jsou to jen slovní výpady,“ dodává.

Během pandemie koronaviru vzrostl počet přestupků, které museli strážci parku řešit. „Lidé se snažili vyrážet do přírody, ale šlo o lidi, kteří jsou úplně neznalí situace, neví, jak se v terénu chovat, jak být vybaven do přírody. Vzrostla výrazně návštěvnost i v měsících, kdy bývá období klidu, a jenom na našem pracovišti ve Stožci jsme udělili přes 200 pokut,“ říká Luděk Švejda.

Podle mluvčího Správy Národního parku Šumava Jana Dvořáka strážci už pravidelně spolupracují také s policisty. Snaží se prý působit především preventivně, ale musejí často přistoupit i k udělování pokut. Ty se na místě pohybují v řádech tisíců korun. Pokud se však přestupek dostane do správního řízení, může pokuta dosáhnout až 100 tisíc korun.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související