Šumava Bus propojuje autobusy a vlaky v navštěvovaných částech Šumavy

7. červenec 2017

Celkem šest autobusových linek nabízejí České dráhy v rámci projektu ČD Šumava Bus. Po oba prázdninové měsíce vozí zájemce do vyhledávaných částí Šumavy, většinou o víkendech. Cestovat je možné i do sousedního Rakouska nebo německého Bavorska.

V loňském roce turisté nejvíc využívali autobus z Nového Údolí na Třístoličník a zpět. Tato linka letos nově umožňuje přímé napojení na takzvaný jižní expres z Prahy a jako jediná bude jezdit až do 15. září.

Další novinkou je linka z Českých Budějovic do Holašovic a následně na horu Kleť a zpět, která spojuje vesnickou památku UNESCO s lanovou dráhou na Kleti. I tady autobusy navazují na příjezd jižního expresu.

Směrem k západní části Šumavy jezdí autobus ze Strakonic přes Kvildu do Lenory a zpět, která navazuje na systém takzvaných zelených autobusů Národního parku Šumava. Na Kvildě lze přestoupit na spoje vedoucí dál do Horské Kvildy, Srní, Železné Rudy nebo také na Bučinu, odkud cestující mohou pokračovat dál do Bavorska.

Dvě linky brázdí okolí Lipenska. První vede z Lipna nad Vltavou na Svatý Tomáš, druhá z Černé v Pošumaví do Lipna nad Vltavou. V Černé v Pošumaví je zajištěna návaznost na vlaky ve směru Nová Pec a Nové Údolí s možností přestupu na autobusy do Bavorska. Tato linka je v provozu každý týden od středy do neděle.

Na projektu ČD Šumava Bus České dráhy spolupracují s Jihočeským krajem, Národním parkem Šumava, rakouskými drahami ÖBB a bavorskou železnicí Ilztahlbahn. Cestovat lze na jednu jízdenku, kterou si turisté koupí v jakémkoli vlaku Českých drah nebo v pokladně na vlakových stanicích.

Spoje Českých drah ale mohou využívat i cestující, kteří si zakoupí některou z jízdenek partnerů, například NP-Ticket Národního parku Šumava nebo lístek bavorského Ilztahlbahnu. Za drobný příplatek je možná také přeprava jízdních kol.

autor: mvo
Spustit audio