Studenti, hasiči i zaměstnanci městského úřadu teď pomáhají v písecké nemocnici

13. březen 2021 12:00

Usnadnit práci lékařům a sestřičkám se v Písku snaží dobrovolníci i studenti místní střední zdravotnické školy. Ti kromě odborných praxí teď pomáhají i na odběrovém místě nebo v očkovacím centru. Podívat se tam byla naše reportérka.

Samuel Novák je student třetího ročníku oboru všeobecná sestra. I se svými dvěma spolužáky přišel do píseckého očkovacího centra pomáhat už po několikáté.

„Pomáháme lidem vyplnit informované souhlasy a zároveň jim dáváme ty, které už mají vyplněné z minulého očkování,“ popisuje svoji práci.

Čtěte také

I taková práce je pro ně přitom zajímavá zkušenost.

„Je super si vyzkoušet jednání s lidmi, ne všichni mohou být tak chápaví, takže se tu naučíme i trpělivosti. Asi jsme nejvíce rádi, že můžeme alespoň pomoci,“ dodává Samuel Novák.

Přibližně osmdesát studentů Střední zdravotnické školy Písek chodí do nemocnice vykonávat odbornou praxi. Obvykle na nekovidová oddělení jako je neurologie, interna nebo dětské oddělení. Lékařům a sestrám přitom opravdu pomáhají, potvrzuje hlavní sestra Květoslava Slabaková:

„Studenti jsou velmi dobře připraveni ze škol, navíc řada z nich sem chodí opakovaně, je to velká pomoc, protože jsou to další ruce navíc pro jakoukoliv práci.“

Další pomoc by v očkovacím centru mohli zajistit i studenti z jiných oborů, říká ředitelka školy Helena Šatrová:

„Očkování bude ještě rozvinutější, takže to možná ani ty tři ročníky, které mají v současné době praxi, nepostihnou,“ říká mimo jiné ředitelka.

V nemocnici pomáhají také dobrovolní hasiči, strážníci, pracovníci městského úřadu i dobrovolníci z řad veřejnosti. I za jejich pomoc jsou zdravotníci moc vděční.

Celou reportáž Kristýny Barchini si poslechněte online, nebo si ji stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

Spustit audio