Cestovní ruch letos netáhne, zdravotnické školy ale hlásí velký zájem

7. březen 2021 18:23

Pandemie koronaviru zamíchala i s přihláškami na střední školy. Žáci devátých tříd je mohli podávat do 1. března. Do pondělí 8. března pak ředitelé musí rozhodnout, jestli uspořádají na své škole přijímací zkoušky. A to na základě počtu došlých přihlášek. 

Například na Střední zdravotnické škole v Českých Budějovicích už vědí, že se bez přijímaček neobejdou. Počet uchazečů o studium je totiž jednou takový než před rokem.

„Naše škola i v době hubených let, kdy bylo málo deváťáků, problém se zájemci o vzdělávání neměla. Pořád se to pohybovalo kolem tří set na 144 přijímaných studentů. V současné době je to překvapení obrovské, to jsme nikdo nečekali, že se nám přihlásí o více, než 200 deváťáků více,“ říká ředitel Střední zdravotnické školy v Českých Budějovicích Karel Štix. Vysoký zájem o studium zdravotnických oborů jako prezident Asociace zdravotnických škol České republiku sleduje i ve zbytku země.

Podobný zájem je podle něj i v Královehradeckém a Ústeckém kraji, na Plzeňsku i například ve Zlíně. Jedinými regiony, kde zdravotnické školy zaznamenaly pokles zájmu studentů, jsou Vysočina a Pardubický kraj.

Na jihu Čech vzrostl i zájem žáků o studium nematuritních oborů spojených se zdravotnictvím. Zaznamenala ho ředitelka Středního odborného učiliště v Lišově Marie Benedová: „Já jsem vyjádřila své obavy o to, že pandemie nám zapříčiní nedostatek přihlášek do pečovatelských služeb. Naopak, rodiče si zřejmě uvědomili, že tento obor má budoucnost a přihlášek tam máme dost.“ A co víc, kapacity mohou i rozšířit.

Naopak s menším zájmem o studium se potýkají školy, které nabízejí studium spojené s cestovním ruchem, potvrdila ředitelka Střední školy a vyšší odborné školy cestovního ruchu v Českých Budějovicích Zdeňka Erhartová: „Na oboru kuchař-číšník je pokles asi největší, o čtyřicet přihlášek méně, než vloni. Trochu lepší je to na oboru kuchař. Na všech ostatních oborech jdeme do mínusu.“

Celkem tak letos na její školu přišlo zhruba o čtvrtinu méně přihlášek než před rokem. Pokud to bude znamenat úbytek pracovních míst pro učitele, tak jen v řádu jednotlivců.
„Myslím, že to ustojíme,“ věří Zdeňka Erhartová. Na některé obory se tak letos deváťáci dostanou bez přijímacích zkoušek. Jinde ale budou o studium bojovat s větší konkurencí.

Celou reportáž Lucie Hochmanové si poslechněte online, nebo si ji stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

Spustit audio