Šťáva z kyselého zelí a včelí vosk se používají při zdobení tradičních kraslic

18. duben 2019

K předvelikonočnímu tvoření se scházejí ženy ve Velešíně. O inspiraci se s nimi nedávno podělila lektorka Jana Hanušová, která přivezla tradiční kraslice z Doudlebska, konkrétně straky a zeláky.

„Zelák se dělá tak, že vezmeme obarvené vejce, na něj včelím voskem nakreslíme vzor a potom ho dáme do šťávy z kyselého zelí. Ta rozleptá barvu mimo vosk a vajíčko zůstane mramorované pouze se vzorem namalovaným voskem,“ popisuje Jana Hanušová.

Místo šťávy ze zelí je možné použít ocet, který nanášíme houbičkou, hadříkem nebo ubrouskem, a tak stíráme barvu.

VIDEO: Jak uplést pomlázku z vrbových proutků

Martin Bach, pracovník Jihočeského muzea, plete pomlázky

Zhruba 200 pomlázek uplete každý rok před Velikonocemi pracovník Jihočeského muzea Martin Bach. Naučil se to od bratra a sám teď tradici předává dalším zájemcům. Díky návodu na videu můžete zkusit uplést pomlázku i vy.

Je však třeba počítat s tím, že čistí nezůstaneme. „Pokud nepoužíváte gumové rukavice, tak vajíčka jsou prostě odbarvená a vy zůstanete barvení. Pomůže ale citronová voda, která barvu z rukou dostane,“ dodává Jana Hanušová.

Straky se zdobí opačně než zeláky. „Na bílé vajíčko se nakreslí vzorek voskem, pak se obarví. Na barvu se nakreslí další vzorek a vajíčko se znovu obarví, tentokrát v nějaké tmavší barvě," líčí lektorka.

„Postup můžeme ještě zopakovat. Potom se vajíčko nad svíčkou zahřeje, vosk se setře, takže vajíčko je krásně hladké a má na sobě dvou až tříbarevný vzorek," popisuje Jana Hanušová.

Spustit audio

Související