Vajíčka zdobí zubní vrtačkou. Kraslice pak vypadají jako od renomovaného malíře

27. březen 2016

Když je slyšet zubní vrtačka, nikdy to nevěstí nic dobrého. Až na jeden malý byt v Borovanech u Českých Budějovic. Tam zvuk zubní vrtačky znamená, že bude zase o jednu kraslici víc.

Marcela Jedlínská totiž při zdobení vajíček vyfouknutím a obarvením nekončí. Do skořápky pomocí vrtačky gravíruje nejrůznější velikonoční motivy. „Pracuji u psacího stolu v bývalém dětském pokojíčku, většinou když přijdu z práce, večer, v noci. Sousedi na mě naštěstí ještě nepřišli,“ směje se.

Na zvuk vrtačky podle ní lidé reagují vždy stejně. „Jezdím s vajíčky po výstavách, hlavně do Rakouska, a skutečně každý se hned chytá za pusu, bojí se, že přišel k zubaři,“ vypráví. Nepoužívá však běžnou zubařskou vrtačku, ale takzvanou gravírovací.

Každé vajíčko nejprve vyfoukne, obarví a pak se pustí do zdobení. „Když sednu k vajíčku, tak ho chci mít komplet hotové, takže na některých pracuji třeba dvě nebo tři hodiny,“ popisuje Marcela Jedlínská. Motivy si nepředkresluje, díky létům praxe je zvládá rovnou načisto.

Po gravírování není linie zdobení ostrá. Každé vajíčko má ale úplně jinou strukturu skořápky a výsledky jsou různé. „Já jsem ráda za každé bílé nebo světle zelené vajíčko. Ty mají hodně vápníku a pracuje se s nimi dobře. Na světle zelených jsou pak pěkné efekty,“ dodává Marcela Jedlínská.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio