Starostou Jindřichova Hradce bude dál Stanislav Mrvka z ČSSD

6. listopad 2018 13:18

Nové vedení už má i Jindřichův Hradec. Dohodu o koaliční spolupráci se tu podařilo uzavřít těsně před prvním zasedáním nově zvoleného zastupitelstva. Volba starosty a dvou místostarostů potom prošla hladce.

Na koaliční spolupráci v Jindřichově Hradci se šest stran v čele s vítěznou ČSSD dohodlo v neděli večer. Při volbě starosty i obou místostarostů ji potvrdili.

Podle dohody získala post starosty ČSSD a pozici obhájil dosavadní starosta Stanislav Mrvka. První místostarostkou se stala Magda Blížilová z hnutí ANO, druhým místostarostou Radim Staněk z ODS.

Kromě opozice byli proti i dva členové koaličních stran. Pro nové složení radnice nezvedl ruku Jaromír Kopřiva z České pirátské strany ani Ondřej Pumpr, který kandidoval jako nezávislý za SNK ED.

„Naše cesty se rozešly zhruba před týdnem během vyjednávání koalice. V SNK ED došlo k nějakému rozhodnutí , které pak bylo před starostou a zástupci ostatních stran prezentováno jinou formou a v ten moment pro mě ztratilo význam se dál dohadovat v SNK ED a rozhodl jsem se postupovat sám za svojí osobu podle svého nejlepšího vědomí a svědomí,“ vysvětlil Ondřej Pumpr.

Zastupitel Jindřichova Hradce za ODS byl během čtyř let na zasedání jen třikrát

Sloup Nejsvětější Trojice a radnice, náměstí Míru, Jindřichův Hradec

Tomáš starostou! S takovým heslem šel do posledních komunálních voleb v Jindřichově Hradci Tomáš Blábolil za ODS. Strana ale získala jenom dva mandáty a kandidát na starostu po debaklu přestal pro město pracovat.

Zastupitelé zvolili i devět členů rady. Jeden z nich, dosavadní místostarosta Bohumil Komínek z ČSSD, bude uvolněný. To je v Jindřichově Hradci novinka. „Za těch osm let má na sebe navázáno spoustu rozvojových programů, a já jsem proto velmi stál o to, abych na nich mohl pokračovat,“ vysvětlil starosta Stanislav Mrvka.

Proti tomu se postavila opozice. „Jeden člověk bude dělat to samé co místostarosta, bude mít stejnou náplň práce, akorát o kousek míň peněz, ale je to v podstatě to samé, jako kdyby byli tři místostarostové. Obecně si myslím, že ta konstrukce, dva nebo tři místostarostové a k tomu devět radních, je na takhle malé město poměr hodně,“ řekl po hlasování Jaroslav Chalupský z uskupení Hradec srdcem a rozumem.

Koaliční strany, mezi kterými jsou kromě ČSSD, hnutí ANO a ODS také SNK ED, Česká pirátská strana a uskupení Patrioti Jindřichův Hradec, uzavřou ještě formální koaliční smlouvu.

Spustit audio

Související