Srubec začne rozdávat pokuty neukázněným řidičům. Rychlost projíždějících aut změří radar

15. únor 2024 14:55

Zvýšení bezpečnosti na silnicích si od úsekových radarů k měření rychlosti slibují města a obce. Loni jich podle údajů Českého metrologického institutu přibylo v Česku přes šedesát. Nově je instalují třeba ve Srubci u Českých Budějovic. Celou obcí vede jako průtah ulice Ledenická, kde jsou řidiči často neukáznění. Vedení Srubce situaci dlouhodobě označuje za neúnosnou.

„Vzhledem k tomu, že jsme v kopci, za zatáčkou a většina řidičů tady rychlost zřejmě ne úplně dodržuje, tak vozidla musí prudce brzdit a reagovat na situaci,“ popisuje technik Pavel, který instaluje úsekové radary v Ledenické ulici ve Srubci.

„Jedná se o běžný úsekový měřič rychlosti, to znamená, že máme dva měřící profily – na začátku a na konci úseku. Přístroj zaznamená registrační znaku vozidla na vjezdu, pak na výjezdu a ze vzdálenosti a času průjezdu spočítá průměrnou rychlost,“ vysvětluje.

Čtěte také

Obec umístění radarů chystala přes tři roky. Loni na jaře provedla namátkové zkušební měření rychlosti, které za jeden týden odhalilo přes 15 tisíc přestupků. „Průměrně tudy projede pět až sedm tisíc aut denně. My tu nemáme žádné náměstí, Srubec je postaven okolo Ledenické ulice, kde auta jezdí opravdu vysokou rychlostí, naměřili jsme i 110 kilometrů za hodinu,“ uvádí starostka Lenka Malá.

Pokutování řidičů bude spolu s městskou policií vyřizovat českobudějovický magistrát. Do rozpočtu Srubce tak z peněz vybraných za přestupky poputuje jen část.

Vedení obce zároveň radary nezakoupilo, pouze si je od vybrané firmy pronajalo, protože Jihočeský kraj chce do dvou let začít stavět silniční obchvat. „Jestliže se to podaří, a já doufám, že ano, tak potom uvidíme, jestli budou radary nadále potřeba. Případně je můžeme vrátit,“ dodává starostka s tím, že měsíční nájemné radarů činí 48 tisíc korun. Naplno začnou fungovat od března.

Spustit audio

Související