Sprcha v arktické divočině? Musí stačit trubka, z níž teče voda z ledovce

12. červenec 2016

V arktické tundře, daleko od civilizace, bez vody a elektřiny mají terénní stanici vědci Centra polární ekologie Jihočeské univerzity. Život tu není snadný.

Do ledové sprchy na břehu moře se musí chodit se zbraní a nejlépe ve dvou, protože se kolem pohybují nebezpeční medvědi.

Provizorní venkovní koupelna je téměř kilometr daleko od vědecké stanice. Sprchu tvoří lešenářská trubka, z níž čůrkem teče voda z ledovcového potoka. Má teplotu okolo jednoho stupně Celsia. Často navíc hygienu ještě znepříjemňuje studený ostrý vítr.

„Na druhou stranu, ta voda je ledová tak, že když z ní pak vylezete, je vám krásně teplo,“ komentuje studentka ornitologie Jihočeské univerzity Tereza Hromádková. Místo umyvadla a dřezu pak slouží hadice opět s vodou z ledovcového potoka.

Studentky si ale pochvalují, že si v arktické divočině odpočinou od emailů a telefonů. Pokud je nutné spojit se s okolním světem, nezbývá než se vydat na hodinu a čtvrt dlouhou túru do bývalého dolu Pyramiden. Zde je na jednom místě obvykle možné chytit signál. „Je tam zapíchnutá tyč v zemi a od té rychle posíláme smsky, ale zrovna včera se nám moc nedařilo chytit signál,“ dodává Petra Polická studentka půdní mikrobiologie.

Říká, že při pobytu na vědecké stanici jí chybí možná jen čerstvá zelenina. Jinak má pocit, že se tam studenti mnohdy cítí šťastnější než doma.

Terénní vědeckou stanici v zátoce Petuniabukta tvoří čtyři dřevěné kontejnery na břehu moře. Uvnitř to vypadá jako ve vlakovém kupé s lůžkovou úpravou - sotva se tu lidé vyhnou. Část jednoho kontejneru navíc ještě zabírá kuchyně a část jiného laboratoř.

Všechno voní novotou, terénní stanice je letos úplně nová, například na topení tu ale účastníci polární expedice mohou zapomenout, při usínání je v kontejnerech třeba jen pět stupňů Celsia.

Romana Lehmannová se bude do vysílání Českého rozhlasu České Budějovice hlásit z více než 3200 kilometrů vzdáleného souostroví Špicberky
autoři: Romana Lehmannová , Andrea Poláková
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.