Speciální červené obálky usnadní práci záchranářům, kteří přijedou k seniorům

5. prosinec 2018 13:50

Takzvaná seniorská obálka může pomoci při záchraně života. Lidé na předepsaný formulář vyplní jméno, seznam léků, které berou, a seznam nemocí. Červenou reflexní obálku pak nechají přilepenou na ledničce nebo na skříni.

To všechno pro případ, že by se ocitli v ohrožení života, nebo kdyby doma třeba hořelo.

Údaje ve formuláři usnadní práci záchranářům. „Jednak je to identifikátor, jednak to umožní člověku zbytečně nepřemýšlet a opravdu to zkrátí ten rozhovor. Soupis léků nemusí být aktuální, ale nabídne záchranáři náhled, s čím se pacient mohl léčit nebo se léčí v současné době, protože z těch skupin léků pozná, o jakou nemoc se jedná,“ říká šéf jihočeské záchranky Marek Slabý.

Aplikace Záchranka usnadňuje přivolání rychlé pomoci

Mobilní aplikace Záchranka pomáhá s rychlejší první pomocí. Má ji už víc než 420 000 lidí

Dva roky fungování má za sebou mobilní aplikace Záchranka. V Česku má už přes půl milionu uživatelů a od dubna ji mohou čeští turisté využít i v Rakousku.

Policisté nebo záchranka potřebují někdy asistenci hasičů, zejména při otevírání zamčených dveří. I pro ně jsou v obálce důležité informace. „Nás bude třeba zajímat, kolik lidí v té domácnosti bydlí, jaké je na ně telefonní číslo, jak se jmenují a podobně, abychom je mohli informovat a postupně třeba předat to místo události. My určitě ten projekt vítáme, pro nás bude přínosný, protože svět dneska stojí na informacích,“ vysvětluje šéf jihočeských hasičů Lubomír Bureš.

Do konce roku se mezi lidi postupně rozšíří 500 takových obálek. Do výroby dalších chce v příštím roce Jihočeský kraj investovat kolem 200 tisíc korun.

Podle Michaely Motlové z krajského odboru sociálních věcí je o obálky zájem už teď. „Obce se zajímají a dokonce i vyčíslují počty obálek, které by potřebovaly na příští rok. Myslím, že v rámci obcí může být distribuce skrz pečovatelské služby,“ dodává.

K lidem se obálky dostanou také na společenských akcích nebo prostřednictvím seniorských klubů.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související