Spát a nechodit na sluníčko. Když je horko, chovejte se jako zvířata, dopručuje specialista na čínskou medicínu

21. srpen 2023

Kope studnu, až když má žízeň, říká staré čínské přísloví o tom, kdo hasí požár, až když vznikne. Horkokrevné lidi, kterým hrozí přehřátí nejenom v teplém počasí, téma horka, sucha a ohně spojuje letní Zdravíčko. A dostane se i na další lidské typy.

O lidských typech a o tom, jak se mají k sobě chovat, aby si zachovali zdraví, mluví v pořadu Petr Hoffmann, lékař Domu tradiční čínské medicíny v Českých Budějovicích. Ten mimo jiné říká, že takzvané východní myšlení je analogické, tedy vše, co se děje v přírodě, se současně děje i v člověku.

„Klasická čínská medicína zastává názor, že to, co se děje v makrokosmu, v přírodě, ve světě, stejně tak probíhá v jakémkoliv živém organismu. My jako lidé bychom se měli přizpůsobit makrokosmu,“ uvádí.

Například ve vztahu k horku bychom se podle něj měli chovat obdobně jako zvířata. Ta jsou méně aktivní, přes den spí, nechodí na prudké sluníčko. Připomíná zkrátka jednoduché rady, které každý zná, ale málokdo je dodržuje.

Pojmy horko, sucho, žár či oheň nepatří jenom k letošnímu létu, ale i k čínské medicíně. Ta s nimi pracuje v charakteristice lidí a jejich neduhů.

Spustit audio

Související