Sólisté zvučných jmen ozdobí jihočeské koncerty festivalu Concertino Praga

13. červen 2016

V pátek 10. června obhájili laureáti jubilejního padesátého ročníku Mezinárodní rozhlasové soutěže mladých hudebníků Concertino Praga 2016 svá ocenění vystoupením v doprovodu Symfonického orchestru Českého rozhlasu pod taktovkou Libora Peška v Dvořákově síni pražského Rudolfina.

Na pražský koncert tradičně navazuje od pondělí 13. června turné vynikajících mladých hudebníků z různých koutů světa po jihočeských městech. Letos budou koncerty Concertina Praga hostit Český Krumlov, Bechyně, Třeboň a sídelní město festivalu Jindřichův Hradec.

Na sklonku letošního ledna posuzovala mezinárodní porota v pražském sídle Českého rozhlasu celkem 29 nahrávek v kategoriích violoncello, housle, klasická kytara a klavír. Soutěžící zastupovali jedenáct zemí - vedle České republiky Bulharsko, Německo, Jižní Korea, Lotyšsko, Kanada, Rusko, Rumunsko, Rakousko, Ukrajina a Slovensko.

Celkovou vítězkou letošního ročníku Concertina Praga se stala čtrnáctiletá ruská violoncellistka Maria Zaitseva, která má sebou například koncerty na Moskevské státní konzervatoři, v Mezinárodním domě hudby a v koncertní síni P. I. Čajkovského v Moskvě či ve Velkém sále Petrohradské filharmonie. Vystupovala ale také ve Španělsku, v Litvě a v Estonsku.

Maria si odvezla Grand Prix ze Soutěžního festivalu mladých muzikantů Alekseyev v Moskvě a získala první cenu na Mravinského mezinárodní soutěži v Petrohradě a dvakrát se stala laureátkou moskevské televizní soutěže Louskáček. Violoncellistka Maria Zaitseva zapůsobila na porotu především tím, že již ve svém věku je komplexní umělkyní. Bude se samozřejmě dál vyvíjet, ale už dnes jsou její technické schopnosti takové, že jí umožňují prostřednictvím hudby mluvit, tak se o nadějné Rusce vyjádřil předseda poroty Ivo Kahánek.

Nejlepší houslistkou letošní soutěže Concertino Praga podle poroty byla šestnáctiletá Kanaďanka Isabella D´ Éloize Perron. Narodila se v USA, ale když jí bylo pět let, přestěhovala se s rodiči do Kanady. Studuje ve třídě Billa van der Sloota na Mount Royal University Conservatory. Mnozí ji popisují jako výjimečnou umělkyni.

Porota Concertino Praga 2016

Ve věku pouhých deseti let ji novinový kritik Claude Gingras z La Presse popsal jako hráčku s jistotou profesionální umělkyně a její pěvecký výkon hodnotil jako téměř skandální, neboť její přednes dvou písní z repertoáru Edith Piaf působil dojmem, že hlas patří o dekádu starší ženě. Porotci Isabellu charakterizovali jako vyzrálou hudebnici se skvělým přednesem.

V kategorii klavír na porotce nejvíce zapůsobila další Ruska, sedmnáctiletá rodačka z Moskvy Jelizaveta Kliuchereva Její rodiče si přáli, aby se po jejich vzoru stala výtvarnou umělkyní, Jelizavetu však od dětství více lákala hudba než malování. Rodiče ji tedy v šesti letech přihlásili na Centrální hudební školu Moskevské konzervatoře, kde studovala pod vedením Manana Kandelakiho a poté u Natalie Bogdanové.. Ve dvanácti letech Jelizaveta poprvé vystoupila ve Velkém sále Moskevské hudební konzervatoře. V loňském roce si zahrála s prestižními tělesy Hilton Head Symphony Orchestra v Jižní Karolíně a s Ruským národním orchestrem v Moskvě.

Čest českého talentovaného muzikantského mládí hájila houslistka Pavla Tesařová, nositelka druhé ceny. Tato rodačka z Prahy má kontě ve svých sedmnácti letech řadu úspěchů. V roce 2007 vyhrála poprvé v soutěži Plzenecké housličky a hned rok na to se radovala z prvního vítězství i v mezinárodních soutěžích – Kociánova houslová soutěž, Talents for Europe či Prague Junior Note.

V Ústí nad Orlicí získala cenu nadace Bohuslava Martinů za nejlepší provedení skladatelova díla. Tato mladá česká houslista si už zahrála po boku renomovaných hudebníků a dirigentů (Josef Suk, Václav Hudeček, Jaroslav Vodňanský, Miloš Krejčí) i vyhlášených hudebních těles včetně Jihočeské filharmonie. K předešlým vizitkám je ještě třeba dodat, že cena v kategorii klasická kytara nebyla udělena.

„Vzhledem ke kulatému výročí soutěže jsme se snažili obohatit koncerty jihočeského festivalu o vystoupení některých bývalých laureátů, dnes významných umělců, kterým někdejší úspěch v této interpretační soutěži pomohl nastartovat jejich hudební kariéry mezinárodního rozsahu,“ říká Jaroslav Manda, vedoucí tvůrčí skupiny Hudba z pořádajícího Českého rozhlasu.

Jihočeský festival Concertino Praga 2015

Jednotlivé jihočeské koncerty jubilejního festivalu Concertino Praga ozdobí účast renomovaných hudebníků. V českokrumlovském zámeckém Maškarním sále se představí absolutní vítěz této přehlídky z roku 2013 klavírista Viktor Maslov, v Bechyni zahraje česká špičková klarinetistka Ludmila Peterková, v Třeboni na sebe budou jistě vázat zaslouženou pozornost hvězdný klavírista Igor Ardašev a v Jindřichově Hradci se mohou milovníci hudby těšit na proslulého klavíristu Ivo Kahánka, předsedu letošní poroty.

Jednou z novinek je přesun třeboňského koncertu z divadla Josefa Kajetána Tyla do akusticky zajímavých prostor Schwarzenberské hrobky v romantickém okolí na břehu rybníka Svět. A jako v minulých letech zaznamená všechny jihočeské koncerty posádka českobudějovického rozhlasového studia pod vedením mistra zvuku Romana Kamby, přičemž závěrečný koncert laureátů letošního Concertina Praga z Rytířského sálu jindřichohradeckého zámku v pátek 17. června bude přenášet živě pro posluchače Českého rozhlasu stanice Vltava.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.