Sokolské slety jsou asi nejstarší sportovní akcí na světě

28. červen 2024

Mezi jihočeskými Sokoly máme spoluautora sletové skladby pro muže. Dojde v ní i na třípatrové pyramidy. Všesokolský slet s pořadovým číslem 17. začíná o víkendu.

Víte, že české, resp. československé sokolské slety jsou asi nejstarší sportovní akcí na světě? Jsou starší než coubertinovská olympiáda a táhnou se už přes tři století. Letos se „sokoli slétnou“ už posedmnácté.

V pražském Edenu si zacvičí i Jihočeši Ingrid Váchová a Jakub Čudlý. Ingrid je tajemnice župy Jihočeské, náčelnice Sokola České Budějovice a místonáčelnice celorepublikové České obce sokolské. A Písečák Jakub je náčelníkem Sokolské župy Jihočeské a spoluautorem sletové skladby Před kamerou. 

Čtěte také

„Já cvičim ve skladbě, ve které jsem spoluautorem. Jsme tři, já jsem měl na starosti hudbu a kluci vymysleli choreografii. Našel jsem základní motiv a ten jsme potom uzpůsobili potřebám cvičení,“ usmívá se Jakub Čudlý.

Ingrid Váchová cvičí ve skladbě pro ženy V rytmu srdce od Kateřiny Matušínské a na krajském sletu si zacvičila i s předškoláčky Mravence. Skladeb má letošní slet celkem dvanáct. „Nejmenší děti vystoupí se svými rodiči a prarodiči ve skladbě Čmeláčci. Pro mladší žáky a žákyně je určeno Sokolhraní, starší žáky a žákyně uvidíme ve Fitness.“

Jógamatky i koule v punčoše

Speciálně něžnému pohlaví jsou určeny sletové skladby Čarodějky – těmi se stanou mladší dívky. Dorostenky a mladé ženy si zacvičí s jógamatkami skladbu Leporelo. „Jógamatky udělaly velkou práci, na stadionu je to působivé,“ komentuje to Ingrid Váchová.

Jí zmiňovaná skladba V rytmu srdce je taneční a je uzpůsobena ženám mladšího a středního věku. „A úplně nejsilnější zastoupení má skladba Babí léto s dvoubarevnými deštníky. Je také velice osobivá a v Praze se v ní představí dva tisíce šest set cvičenek.“

„Vyloženě mužská skladba je pouze jedna, a to je ta naše,“ navazuje Jakub Čudlý, „je fyzicky náročnější, cvičí se tam prvky jako třípatrová pyramida. Pro seniory a seniorky a také pro věrnou gardu je určena skladba Jdi za štěstím. A další koedukovanou skladbou je Rocková symfonie. Je to velmi povedená skladba s netypickým náčiním, jsou jím tyče a poe.“

Ptáte-li se, co je poe, pak jsou to slovy Jakuba Čudlého „takové koule v punčoše, se kterými se točí kolem sebe, přirovnal bych je ke zbrani boa a doufám, že je holky nebudou tak používat“. Cvičí tedy holky, kluci, muži i ženy. „Je to skladba pro širokou věkovou škálu. A je zajímavé, že Rocková symfonie je tak atraktivní, že třeba Spojené státy si letos vybraly jenom ji.“

Jak dál zaznělo v rozhovoru s jihočeskými Sokoly Ingrid Váchovou a Jakubem Čudlým, na stadion Slávie letos dorazí kromě amerických krajanů také Sokolové z Francie, Slovenska, Rakouska a dalších zemí. Právě oni, respektive jejich předci, udrželi tradici sokolských sletů i v dobách, kdy se na našem území cvičit nesmělo. 17. Všesokolský slet začne v neděli 30. června 2024 v Praze.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.