Sobota: V lese na houbách

25. červen 2016

Už jste také vyrazili s košíkem, a jak jste dopadli? Rostou tam u vás? Už jste si dali první smaženici, nebo houby sušíte, zavařujete? Máte tip na to, jak nejlépe využít-zpracovat houby?

Najít houby na smaženici nebo do omáčky není v těchto dnech až tak složité. „Rostou,“ hlásí i posluchači Noční linky. Ne sice všude a ne všechny druhy, ale za pár desítek minut se můžete vrátit i s plným košíkem.

Houbařská sezóna podle mykologů už začala a najít se dají prakticky všechny obvyklé druhy letních hub, jako jsou hřiby, holubinky, žampióny nebo muchomůrky růžovky. Houbaři mají šanci hlavně v oblastech, kde se vyskytly vydatnější srážky. Podle mykologů rostou všude. Ale tím, jak jsou nerovnoměrné srážky a lokální bouřky, může to být tak, že v jednom lese je hub dost a v druhém o pět kilometrů dál nic.

Letos tak houbařská sezóna začala dříve než loni. Z problematických hub už roste muchomůrka růžovka, která je lehce zaměnitelná s prudce jedovatou muchomůrkou tygrovanou. Je třeba, aby každý, kdo sbírá tuto houbu, věděl úplně přesně, podle čeho ji má poznat, aby nedošlo k záměně.

Mezi žampióny je třeba dát si pozor na pečárku zápašní, což je mírně jedovatý druh. Velmi hojně rostou hřiby kováře a také hřiby koloděje, které intenzivně modrají, když se překrojí. Ty obsahují látky, které mohou způsobit trávicí potíže. Proto je nutné je dostatečně tepelně upravit.

autor: kas
Spustit audio