Sněhové podmínky na Šumavě zatím nejsou ideální, na návštěvnosti se to ale příliš neprojevilo

6. leden 2020 14:41

Přestože na horách zatím stále nejsou ideální sněhové podmínky, Šumava zažila jeden z vrcholů letošní turistické sezóny. Silvestrovské hosty vystřídali o víkendu noví rekreanti. Na Kvildě teď většinu návštěvníků potkáte v místním skiareálu, někteří ale zkouší navzdory počasí i běžky.

Do lyžařské stopy se s rodinou vydala Lucie Mudrová z Prahy. „No, teď je to horší, ale když jsme přijeli, tak nějaký sníh byl, takže na to naše malé lyžování a chození to stačilo. Chceme s dcerkou zkoušet hlavně běžky, líbí se jí to hodně, takže jsme spokojení,“ popsala.

To, že se horší sněhové podmínky na návštěvnosti Kvildy nijak zásadně neprojevují, potvrdil i starosta Václav Vostradovský. „Roční návštěvnost je až milion lidí a ti, kteří chtějí opravdu nějaké lepší ubytování, si ho musí objednávat rok dopředu, takže na svátky, Nový rok a teď i navazující prázdniny byla opravdu vysoká návštěvnost i přes horší podmínky,“ vysvětlil.

Čtěte také

Relativně klidněji má na Kvildě být do konce ledna. Pak se začátkem jarních prázdnin nastane druhý vrchol sezóny.

Zatímco místní skiareál spustil vleky už začátkem prosince, běžkaři stále čekají na lepší podmínky. „Zatím se většina tras nedá strojově upravovat, protože přírodního sněhu je málo. Směrem od Kvildy se dá vyrazit k hranici, dále je to lepší, když pojedou třeba na Modravu nebo Březník,“ řekl vedoucí skiareálu Kvilda Richard Jirouš.

Lepší podmínky pro běžkaře by měly přinést už následující hodiny. Podle meteorologů by na Šumavě mělo napadnout až deset centimetrů nového sněhu.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související