Slovu drogy obvykle rozumíme ve smyslu návykové látky. Ony jsou to ale i léčivé byliny

2. květen 2022

Když polykáme prášek, málokdy si uvědomíme, že za jeho chemicky znějícím složením může stát rostlinka. Přírodní látky se v léčitelství využívají odpradávna, postupem času se je člověk naučil zpracovávat i jako takzvaná fytofarmaka. 

O bylinách a jejich účincích - prospěšných i zrádných - si v pořadu Leonardo Plus pro ČRo Plus povídali Andrea Skalická a farmaceut Stanislav Havlíček, člen České lékárnické komory a její někdejší prezident.

Od antiky přes středověk člověk pozoroval a zkoušel účinky bylin. S novověkem začal výzkum léčivek neboli drog. V polovině 16. století vydal italský renesanční lékař a botanik Pietro Andrea Mattioli - který mimochodem působil i u českého dvora - slavný Herbář a bylinář, ve kterém popsal účinky a stále doplňoval využití mnoha rostlin. Postupně se lidé naučili účinné látky z bylin izolovat.

Celý pořad si poslechněte online.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.