Slovenská hvězda Karol Duchoň dlouho po smrti zažívá taneční renesanci se svým hitem V dolinách

27. leden 2024

Ve světě je módou předělávat staré šlágry a přiblížit je v tanečním rytmu a v dosti odlišné podobě mladé generaci. A je to recept úspěšný, jak dosvědčuje postavení těchto nahrávek na hitparádách, a to i v českém a slovenském jazykovém a hudebním prostředí.

Bratislavský DJ a producent mezinárodního renomé Mark Voss aktuálně též v Čechách sklízí úspěchy s tanečním remakem písně V dolinách, největšího hitu jednoho z nejpopulárnějších slovenských zpěváků jménem Karol Duchoň.

To byl talent od Pánaboha. Jenže nezacházel s ním úplně nejlépe. V sedmdesátých letech byl Karol Duchoň nejen na Slovensku, ale rovněž v Čechách velmi populární a měl hodně fandů a fanynek. Jeho suverénní vokální projev připomínající velšského tygra Toma Jonese zaujal typově blízkého Karla Gotta, ale i zpěváky a hudebníky z jiných žánrů včetně Mekyho Žbirky.

Skutečností však je, že Karol Duchoň jako by si s popularitou a vlastně i životem nevěděl rady a příliš podléhal démonu jménem alkohol, který se výrazně podepsal na předčasném konci tohoto mimořádně nadaného zpěváka v pouhých 35 letech.

Díky snímku Marka Vosse a notně aktualizovanému hitu V dolinách ale Karol Duchoň může oslovit další posluchače, byť pro staromilce to asi není.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související