Slavonice Fest nabídne 35 filmů a 17 koncertů. Někteří diváci jdou do Slavonic dokonce pěšky

5. srpen 2015

Ve čtvrtek 6. srpna začíná filmový a hudební festival Slavonice Fest. Potrvá až do úterý 10. srpna. „Teď na místo najíždí štáb, začíná se stavět letní kino ve Slavonicích a hudební scéna v Maříži. My už máme ten hlavní díl práce za sebou a těšíme se, jak se město začne plnit,“ říkají organizátoři Bára a Ondřej Trojanovi.

Filmový producent a režisér uspořádal se svou ženou festival poprvé loni. „V záplavě festivalů je těžké se uchytit a vtisknout akci nějakou tvář. Loňský ročník jsme brali jako nultý, protože jsme nevěděli, co to udělá a kolik přijede lidí. A festival měl hrozně pěknou šeptandu, pověst, lidé byli spokojení, takže i když jsme na něm prodělali spoustu peněz, rozhodli jsme se pokračovat. Naším heslem je hlavně pohoda, spojení renesančních Slavonic a romantické Maříže,“ říká Ondřej Trojan.

Promítání filmů na slavonickém náměstí

Ve filmové části festival letos nabídne 35 snímků, k tomu se denně konají koncerty a noční taneční párty. „Můžete tedy začít v deset hodin dopoledne první filmovou projekcí a skončit nad ránem, až odpadne poslední DJ,“ směje se Bára Trojanová.

Program je žánrově pestrý. Manželé jsou totiž z divadla Sklep zvyklí na prolínání kultur. „Kolem nás jsou výtvarníci, sochaři, hudebníci, tanečníci. Vždycky jsme byli zvyklí dělat společné projekty a u filmového festivalu je možné vybrat žánrově pestrý program, podobně jsme připravili i koncerty,“ vysvětluje Ondřej Trojan.

Jedna ze sekcí se zaměřuje na český film. Diváci mají možnost úplně poprvé vidět záběry z filmu Petra Zelenky Ztraceni v Mnichově. „Snímek je ještě rozpracovaný, takže lidé budou moci trochu nahlédnout do kuchyně. K tomu se uskuteční debata,“ připomíná Ondřej Trojan. Dále sekce nabídne snímek Kobry a užovky nebo hit z Karlových Varů Domácí péče.

V sekci celosvětových filmů se budou promítat například Divoké historky nebo Bílá stuha. Své oblíbené snímky pro festival vybral i výtvarník Jaroslav Róna. Letos poprvé festival nabídne rakouskou sekci, protože organizátoři by do budoucna chtěli akci propojit s Rakouskem.

Slavonice Fest sice nemá žádnou odbornou porotu, která by vybírala nejlepší snímky, ale udělí opět cenu diváků. Trofej je z mařížské keramiky.

Podle Ondřeje Trojana má festival své kouzlo díky samotným Slavonicím. „Na malém plácku se tam lidé setkávají, mají si o čem povídat, jezdí tam spousta filmařů. Ve Varech se lidé často navzájem ztrácí, ale tady je to jiné. Navíc když máte na chvilku kultury plné zuby, tak sednete na kolo a jedete se koupat k rybníku,“ popisuje.

Koncert Davida Kollera

Někteří diváci festival netradičně prožívají už předem. „Máme kamaráda, který jde z Prahy do Slavonic na festival pěšky a posílá nám fotky. Také se mi ozvaly tři holky, že jdou pěšky ze Zlína, nemohly vydržet to čekání, tak si festivalovou náladu užívají už cestou,“ dodává Bára Trojanová.

Volba Slavonic přitom nebyla náhodná. Na konci 80. let zde divadlo Sklep koupilo dům na náměstí a manželé Trojanovi sem začali jezdit. „Zamilovali jsme si to a před čtyřmi lety také koupili dům na náměstí. Pak jsme si říkali, že bychom městu měli něco vrátit a že zkusíme udělat festival. Netušili jsme, co to bude za práci, ale velice nás to baví a těšíme se na příští ročník,“ uzavírá Ondřej Trojan.

Celý rozhovor si poslechněte v záznamu vysílání v odkazu výše.

Slavonice Fest 2015
autoři: Radim Bártů , Andrea Poláková
Spustit audio