Školy v Č. Budějovicích dostávají méně peněz

24. říjen 2002

Téměř na polovinu z původních asi 150 milionů korun ročně klesly v Českých Budějovicích investice do školství a tělovýchovy na přelomu let 2000 a 2001. Nepodepsala se na tom však zvláštní nevole radních vůči školákům, ale změna pravidel přerozdělování daní. České Budějovice se totiž těsným rozdílem nedostaly do skupiny měst s počtem obyvatel nad 100.000, a přišly tak o velké finanční prostředky.

Od roku 2001 stát přerozděluje peníze z daní prostřednictvím matematického vzorce závisejícího na počtu obyvatel v obci. Čím více obyvatel města mají, tím větší prostředky mají možnost získat. Hranice je nastavena na 30.000, 50.000 a 100.000. Českým Budějovicím ale ke stotisícové hranici několik málo tisíc trvale přihlášených obyvatel chybí. V posledních dvou letech si proto město nemůže dovolit investovat do školství takové částky jako v roce 2000, který byl navíc rekordní. Přesto tato oblast s 80 miliony korun tvoří významnou položku v letošním rozpočtu města.

Město spravuje 19 základních a 27 mateřských škol. Ačkoliv počet narozených dětí v posledních letech dramaticky klesá, počet škol se nemění. Někteří představitelé města proto považují za nezbytné zredukovat počet škol tak, aby se nestaly finančně neudržitelnými. Tyto názory ale nenacházejí podporu u radních a zastupitelů. Asi 13 milionů korun investuje radnice letos do aktivit týkajících se volného času a na podporu tělovýchovných zařízení. Milion ročně vynakládá na opravu hřišť a sportovišť, kterých je na území města celkem asi 150. Přestože mládež tato místa hojně využívá, trnem v oku se stávají starší generaci, která si stěžuje na hluk a nepořádek.

Město také spravuje několik kilometrů cyklostezek, z nichž nejznámější vede z Českých Budějovic do Hluboké nad Vltavou. Letos v červnu do její opravy investovalo 2,8 milionu korun. Někteří občané s počtem cyklostezek nejsou spokojeni a vadí jim také to, že pro cyklisty nejsou vyhrazeny zvláštní pruhy na silnicích. Nemalé prostředky investuje radnice do zeleně. Vedle programu regenerace sídlišť, do kterého seprozatím zapojila sídliště Vltava-jih, byla největší investicí rekonstrukce první části sadů po obvodu historického centra, která skončila letos na podzim a do níž radnice vložila 25 milionů korun. Ve městě ubývají černé skládky, k dispozici jsou dva sběrné dvory na odpad a v nejbližší době začne rekultivace skládky ve Švábově dvoře, kde by v budoucnu mohla vzniknout i kompostárna na biologický odpad. Město je zřizovatelem Jihočeského divadla, Malého divadla a Správy městských kin. Ročně na kulturu vynakládá asi šest miliónů korun. Ostatní prostředky musí kulturní organizace získávat prostřednictvím projektů a grantů. Největší kulturní akcí pod taktovkou radnice jsou městské slavnosti pod názvem Budějcké Švejkoviny. Město pořádá řadu koncertů a výstav. Přímo na radnici je výstavní síň.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio