Silon Planá loni zvýšil tržby

8. červen 2004

Společnost Silon Planá nad Lužnicí, významný výrobce polyesterových vláken, kompozitů a plastů, zvýšil loni meziročně tržby o deset milionů na 2,07 miliardy korun.

Přitom firma loni omezila produkci plastů, když dvě linky na vytlačované plasty prodala a rozhodla o prodeji celé divize vstřikovaných plastů společnosti Biranal. Prodej se pro formální chyby uskutečnil až letošního 2. února. ČTK to řekl člen představenstva společnosti Ivo Brauner.

I přes jen mírné zvýšení tržeb měl Silon loni zisk po zdanění 58,8 milionu korun, což je o 25,2 milionu více než v předchozím roce. Ze zisku 23,62 milionu korun v roce 2002 společnost více než 19 milionů rozdělila na dividendách. O rozdělení letošního zisku rozhodnou akcionáři na valné hromadě 8. července. Ještě v roce 2000 se polyesterová stříž podílela na celkové produkci Silonu asi 65 až 70 procenty a zbytek tvořily plasty a kompozity (takzvané kompaundy). Loni, v souvislosti s omezováním produkce plastů, zaujímala stříž 50, kompozity 37, plasty 11 a ostatní výrobky dvě procenta produkce. Obdobně se v posledních letech změnilo i konečné uplatnění produkce. Zatímco před čtyřmi roky převažovaly dodávky stříže pro domácí textilní průmysl, v posledních třech letech rostou dodávky pro automobilový průmysl a výrobce hygienických potřeb, například dětských plenkových kalhotek. Loni firma více než 70 procent produkce vyvezla, především do Německa, Velké Británie, Francie a Španělska.

Základní kapitál a.s. Silon, jehož majoritním vlastníkem je německá společnost Consil Verwaltungs und Beteiligungsgesellschaft mbH, činí 769,885 milionu korun. Stoprocentními dceřinými společnostmi Silonu jsou Constab Kanada, a SILON International GmbH Německo. Patří mu i padesátiprocentní podíl ve výzkumném ústavu Polymer Institute Brno. Loni Silon zaměstnával v průměru 818 lidí.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio