Seriál Jak jsem poznal vaši matku se stal inspirací pro novou operu Jihočeského divadla

7. říjen 2016

První premiéru letošní sezóny Příležitost dělá zloděje uvádí soubor opery Jihočeského divadla. U nás téměř nehranou operu italského autora Gioacchina Rossiniho diváci uvidí v adaptaci Tomáše Studeného. Humorná zápletka, moderní technologie i videoprojekce má oslovit hlavně mladé publikum.

„Rossini to složil, když mu bylo pouhých dvacet let. Nás velice lákalo vyjít z toho mladistvého věku, mladistvého pohledu na svět a představit si, jaké by to bylo, kdyby Rossini žil dneska,“ říká šéf opery Tomáš Studený, který dílo zakomponoval do světa moderních technologií 21. století.

Děj svižné hudební komedie možná konzervativnější diváky překvapí. Autor jej upravil po vzoru oblíbeného seriálu Jak jsem poznal vaši matku. „Řekl jsem si, že bychom mohli zkusit přenést tento princip na divadlo. Pojali jsme to opravdu jako takový sitcom, kde se zamotaná love story vypráví až zpětně,“ popisuje Tomáš Studený.

V inscenaci si režisér pohrává i se situacemi, které pramení ze setkávání českého a italského prostředí. To ostatně naznačuje i podtitul Italština pro zamilované. „Při inscenaci italské opery mě vždycky hrozně láká jakoby počítat s tím italským prostředím, zakomponovat ho do té koncepce, protože i když je to přeložené do češtiny, u Rossiniho nejde ten italský esprit odtrhnout,“ vysvětluje.

Scénu hravě pojala Sylva Marková. Inspirovala se jazykovými učebnicemi italštiny, světem sociálních sítí a také 2D zobrazením.

„Synonymem pro Rossiniho je jeho hravost a tu bylo třeba nějak zpředmětnit i výtvarně. Scéna využívá antiiluzivní prvky hravosti i fantazie, kterou divák musí zapojit. A zároveň by to v něm ještě mělo vyvolat další vlnu humoru. To je právě cíl toho inscenačního zaměření,“ dodává dramaturg František Řihout.

Operní crazy komedie Příležitost dělá zloděje v Jihočeském divadle
autor: Vendula Kostohryzová
Spustit audio