Sehnat taneční drogu na jihu Čech není problém

7. říjen 2004

Sehnat na jihu Čech na technoparty takzvané taneční drogy je snadné. Vyplynulo to z terénního průzkumu, při kterém streetworkeři v regionu navštívili 23 akcí. Zavítali do velkých měst i na vesnické zábavy. Kontaktovali přes 400 lidí, kteří si nechali otestovat svoji tabletu extáze, zda neobsahuje škodlivé příměsi.

Podle jihočeského protidrogového koordinátora Štefana Schwarce podobný stav v kraji trvá již delší dobu. "Obvyklý je zejména zvýšený výskyt užívání tanečních drog v rekreačních oblastech, kde se mísí městská mládež s mládeží vesnickou," řekl. Problém podle něj tkví v tom, že městská mládež již má zkušenost s prevencí, ale mladí lidé z venkova s ní mnohdy vůbec nepřišli do styku. V rámci projektu uskutečnili streetwokeři i dotazníkový průzkum, z něhož vyplynulo, že průměrný věk uživatelů se pohybuje kolem 20 let. Více než čtvrtina z těch, kteří dotazníky odevzdali, užívá extázi pravidelně alespoň třikrát měsíčně. Necelé dvě třetiny potom pravidelně užívají konopí. Zkušenosti s pervitinem přiznalo 111 ze 188 dotázaných, s heroinem 19 a s halucinogeny 102 osob.

Jihočeský kraj se, co se týče užívání drog, podle Schwarce nevymyká celorepublikovým trendům. Je zde možné zaznamenat užívání prakticky všech typů drog. Narůstá přitom požívání alkoholických nápojů u mladistvých, a to i v případech pod hranicí 15 let věku, které většinou zachytávají nemocnice oddělení ARO a jednotky intenzivní péče. Mírná stabilizace byla zaznamenána u těkavých látek.

Hygienické stanice v Jihočeském kraji zaznamenaly v roce 2003 643 uživatelů drog, kteří zažádali o léčbu, z toho 319 poprvé léčených v roce 2003. V kraji je podle oficiálních statistik 350 uživatelů pervitinu, 214 heroinu, 55 kanabinoidů, 15 osob užívalo rozpustidla, pět sedativa, čtyři léky. Terénní pracovníci uvádějí ještě vyšší čísla. Podle nich je v kraji 1052 uživatelů drog, kteří využili v roce 2003 alespoň jedenkrát jejich služby. Průměrný věk uživatelů drog je 22,4 roku. Za loňský rok vydala jihočeská kontaktní centra a streetworkeři 62.625 injekčních jehel.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio