Sehnat si zubaře ve Strakonicích je pro tamní obyvatele čím dál větší oříšek. Často za ním dojíždějí i desítky kilometrů

31. leden 2021 18:26

S nedostatkem zubařů ve Strakonicích by mohli pomoct i lékaři z Ukrajiny. Zubařů je ve městě nejméně z celých jižních Čech a lidé často musejí za ošetřením dojíždět i desítky kilometrů.

„Tak jsem obvolal ve Strakonicích asi tři zubaře, všude mi řekli, že mají plno a že nikoho neberou,“ popisuje mi pan Petr ze Strakonic. Nakonec se mu po delším hledání podařilo dostat k lékaři do Českých Budějovic.

„Stejně budu muset někoho sehnat, já nemůžu jezdit do Budějovic k zubaři, to je nemyslitelé, šedesát kilometrů tam, šedesát zpátky,“ dodává.

Čtěte také

Se situací by mohl pomoct nábor lékaře z ciziny, konkrétně z Ukrajiny, popisuje ředitel strakonické nemocnice Tomáš Fiala.

„Zkusil jsem oslovit agenturu, která zatím tvrdí, že by nám mohla dodat stomatologa. Já jsem jí oslovil ještě o dalšího lékaře eventuálně do strakonické nemocnice. Je to poměrně čerstvá záležitost. Neumím zatím sdělit výsledek.“

Podle mluvčí strakonického městského úřadu Markéty Bučokové má město v řešení této otázky omezené možnosti.

„Pokud sem přijde lékař, mladá rodina, tak můžeme nabídnout možnost bytu, možnost i parcel s tím, že by si vybudoval i vlastní bydlení. Co je taková přidaná hodnota, je tady výběr jak z mateřských škol, tak ze základních, plus gymnázium a střední školy. Určitě budeme vstřícní v jednání s případnými zájemci o zřízení ordinace. Víc toho dělat nemůžeme.“

Polovina lékařů jsou důchodci

V současné chvíli ve Strakonicích pracuje 33 lékařů, dva z toho jsou ale ortodontisté a dvě lékařky jsou na mateřské dovolené, říká jihočeská mluvčí Stomatologické komory Milada Hálková:

„V současné době je tady 29 pracujících praktických zubních lékařů, z čehož je 16 důchodců nad 65 let, dva jsou nad 70 dokonce. Prognosticky v červnu tohoto roku chtějí další dvě lékařky škončit.“

Jako řešení této krize vyjmenovává Milada Hálková například dojezd pacientů do vzdálenějších měst, nebo lékařům nabídnout výhody, jako jsou třeba peníze na vybavení ordinace. Další možností je i oslovení zahraničních lékařů.

„Samozřejmě výhodnější pro naši republiku by bylo oslovit slovenské lékaře, protože tam je jednak stejná úroveň vzdělání a jednak tam není jazyková bariéra.

Po odchodu dvou strakonických lékařek bude na jednoho zubaře téměř 2 600 pacientů. V porovnání s Českými Budějovicemi je to o 1400 pacientů na lékaře více.

Celou reportáž Kristýny Barchini si poslechněte online, nebo ji si stáhněte k pozdějšímu poslechu.

Spustit audio