Značné části poválečného násilí na Němcích se dopouštěli lidé, kteří se potřebovali zbavit důkazů a svědků, vysvětluje publicista Jan Ciglbauer

27. leden 2021

Novou knihu Od kolaborace k vraždám představí autor Jan Ciglbauer. Kniha pojednává mimo jiné o případu profesora Vladimíra Malého v Českých Budějovicích. 

Jan Ciglbauer objasnění sedminásobné vraždy

Vladimír Malý za druhé světové války kolaboroval s nacisty a těsně po válce zavraždil dvě ženy a pět malých dětí v bytě budovy tehdejší Městské záložny, což je dnes budova České spořitelny u Černé věže. Za války tento dům zabavili nacisté a adaptovali jej na byty pro německé úředníky. V jednom z bytů žil zástupce velitele služebny SD se svojí rodinou. Tam hledal Vladimír Malý po skončení války kartotéku konfidentů, ve které byl pravděpodobně vedený.

„Tou knihou chci vlastně poukázat na skutečnost, že na značné části poválečného násilí na Němcích se dopouštěli lidé, kteří měli sami máslo na hlavě ještě z doby války a potřebovali se zbavovat důkazů a svědků. A někdy si vytvářeli zásluhy pět minut po dvanácté a dělali ze sebe národní mstitele,“ vysvětluje Jan Ciglbauer.

A přesně to byl případ Vladimíra Malého. Ten sedminásobnou vraždou zametl stopy za svojí kolaborací tak, že spravedlnosti unikal až do roku 1951. Pak sice stanul před soudem a byl odsouzen na jedenáct let, ovšem poté začal opět kolaborovat, přesněji spolupracovat se Státní bezpečností.

„K případu profesora Malého jsem se dostal, když jsem pracoval na knize o mimořádných lidových soudech s názvem Hrdelní případy Mimořádného lidového soudu České Budějovice, protože je to podobné téma. Tehdy jsem našel v archívu nějaké podrobnosti o případu a řekl jsem si, že mu jednou věnuji nějakou samostatnou kapitolu ve své příští knize,“ dodává publicista s tím, že popud k sepsání celé knihy přišel od Jiřího Padevěta, ředitele nakladatelství Akademia.

Celý rozhovor s publicistou Jana Ciglbauera, který je věnován i historickým událostem, které se staly předlohou pro film Krajina ve stínu, si poslechněte online, nebo si jej stáhněte k pozdějšímu poslechu.

autor: Český rozhlas České Budějovice
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.