Když jsou písničky prostě super! Svého Supermana měla také Barbra Streisand

14. duben 2024

Super je první část slov mající význam nadřazený, nejlepší, nejvyšší a tak dále. Ale super může stát v hovoru samostatně jako velmi kladně hodnotící přídavné jméno a dlouhodobě je poněkud nadužíváno. Nevyhnuly se mu ani písničky.

Z principu věci jaksi vyplývá, že více příkladů s výraznými songy, které byly „super“ už názvem, se dá vybrat z anglo-amerického prostředí. A hned může vytanout postava Supermana, tedy muže v modrém kostýmu s červenou pláštěnkou, který vždy bojuje na straně spravedlnosti a dobra a který má zcela nadpřirozené schopnosti.

Ačkoliv máme před očima Supermana z různých filmových či televizních pojetí, jeho předlohou byla komiksová figura, kterou vymysleli někdejší spolužáci, pánové Joe Shuster, což byl výtvarník z Kanady, a americký spisovatel Jerry Siegel. Světlo světa spatřila v komiksovém sešitu Action Comics #1 v červnu 1938.

Čtěte také

A vzhledem k postupné a dlouhodobé oblibě Supermana více generací se nelze divit, že Superman vnikl i do pop music. Jako třeba v případě nahrávky kapely z Texasu jménem Clique z roku 1969 Superman.

O sedmnáct let později tohoto Supermana oprášila mnohem slavnější kapela R.E.M., která písničku zařadila jednak na své čtvrté album, ale také na singl.

Síla lásky dokáže to, že schopnosti Supermana cítila i Barbra Streisand ve zcela zamilované skladbě autora Richieho Snydera, která dala název celému zpěvaččinu albu z roku 1977 – tedy Superman. A opravdu Barbra Stresiand s každým opakováním refrénu ve svém zpěvu stoupala a letěla stále výš a výš.

Příkladů písniček „super“ už podle názvu sneseme více: třeba od Michala Tučného, skotského trubadúra Donovana, švédské Abby, anglického zpěváka usazeného v Německu Grahama Bonneyho, avšak také od zajímavé dvojice Petra Janů – Jaromír Hanzlík.

autor: Jiří Kasal | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.