Samoobslužný medomat čeká na zákazníky ve Stálkově. Jsou v něm sklenice medu i další domácí dobroty

28. srpen 2024 08:43

Netradiční prodejnu najdou lidé u cesty ve Stálkově nedaleko Slavonic na Jindřichohradecku. Vypadá jako včelí úl a voní medem a bylinkami. Dobrotami ji plní místní včelař se svou rodinou. A zájemci nakoupí úplně kdykoli. Originální medomat je totiž samoobslužný.

Po stisknutí vypínače se začne zvedat horní kovová část medomatu a postupně je vidět, co se ukrývá uvnitř. Nechybí med, ale sladkých lahůdek je mnohem víc.

„Syn vyrábí oříšky v medu a jitrocelový sirup. Žena připravuje levandulový sirup, teď dělala mátový. Všechno je to domácí a řekl bych, že asi i dobré,“ vyjmenovává včelař David Tichánek.

Medomat umístil před svůj dům ve Stálkově na Jindřichohradecku loni v létě. Chová dvanáct včelstev a zdá se, že letos med, který nespotřebují doma, díky medomatu prodají. „Zatím se to daří a lidé se i vrací. Jsou nadšení z toho, jak to funguje, natáčí si to, líbí se jim to,“ vypráví.

Samoobslužný medomat nikdo nehlídá. Zákazník přijede, vybere si a nechá v kasičce peníze. „Často nejsme doma, tak jsme vytvořili z úlu takovou bedýnku, aby se lidé mohli sami obsloužit. Přišel na to syn,“ prozrazuje David Tichánek.

Jeho synovi je třináct let a jmenuje se Matyáš. „Přišli jsme k tomu na dovolené. Tam jeden pán měl vyrobenou takovou budku ze dřeva a v té měl právě med. My jsme to udělali z úlu, dali jsme tam pohon, aby se to zvedalo, a funguje to,“ popisuje.

Na medomatu je detailní návod, aby lidé věděli, jak se dostanou dovnitř. „Lidé jsou poctiví a překvapení, zatím jim věříme a oni věří nám,“ komentuje David Tichánek.

Stálkovský medomat se tak přidal k řadě míst, kde si lidé můžou kdykoli sami nakoupit. Jinde na kolemjdoucí čekají třeba malované perníčky, dýně nebo občerstvení.

Spustit audio

Související