Sabina Huřťáková: Zapomenutý malíř

6. prosinec 2020

Ještě do nedělního poledne si můžete poslechnout příběh o českobudějovickém rodáku, malíři a ilustrátorovi Františku Bohumilu Doubkovi.

Interpretace: Daniela Bambasová
Režie: Martina Schlegelová
Mistr zvuku: Michal Kolář
Dramaturgie: Martina Toušková
Natočeno v českobudějovickém rozhlasovém studiu na podzim 2020.

František Bohumil Doubek se narodil v Českých Budějovicích v roce 1865. Už v patnácti letech odešel studovat do Prahy. Coby dvacetiletý se pak rozhodl odejít za vzděláním do Mnichova. V roce 1924 se vrátil zpět do rodných Budějovic. Tady se podílel mimo jiné na obrazové výzdobě katedrály svatého Mikuláše, namaloval pro ni například křížovou cestu. Vytvořil zde i řadu portrétů významných osobností regionu.

V roce 1949 se kvůli přibývajícím zdravotním problémům dostal do sociálního ústavu boromejek v Novém Jičíně, kde v roce 1952 také zemřel. Pochován je na tamním hřbitově. 

Sabina Huřťáková

Sabina Huřťáková (1985) vystudovala historii na FF JU v Českých Budějovicích. V roce 2015 debutovala historickým románem Gutta z Bubnu. O čtyři roky později následovala kniha Prokletí Schwartzovy vily. Letos vydala román Žena tří mužů a také první knížku pro děti s názvem Příhody placatého čumáčku. Knihy vydává pod pseudonymem Anna Beatrix Bártová.

autoři: Martina Toušková , Sabina Huřťáková
Spustit audio