S Žalmanem a jeho písničkami jsme se vrátili k jeho narozeninovému koncertu u Tří lvů o osm let zpět

Vzhledem k tomu, že právě sobota 20. března je dnem pětasedmdesátin nejpopulárnější a nejvýznamnější osobnosti jihočeského folku,  písničkáře a jedné z opor legendárních Minnesengrů Pavla Žalmana Lohonky, je nasnadě, že budeme věnovat necelou půlhodinku Koncertních ozvěn od Tří právě jemu.

O Žalmanově popularitě i historickém významu pro naše rozhlasové studio vypovídá též množství koncertů, které naši mistři zvuku spolu s ním zaznamenali. Ať už se jedná o vystoupení jeho dlouhodobé formace Žalman a spol, tak externí velké jubilantské koncerty, které se týkaly přímo Pavla Lohonky nebo Minnesengrů.

Čtěte také

O minulých Velikonocích jsme odvysílali hodinový výběrový záznam z koncertu k Žalmanovým sedmdesátinám z českobudějovického Metropolu s účastí řady zajímavých hostů důležitých pro jeho uměleckou cestu. Pro dnešek a ještě za dva týdny pro večer Bílé soboty jsme pro vás vybrali vydařený již jarní koncert skupiny Žalman a spol z března roku 2013.

Zatímco ta první Žalmanova sestava ještě z osmdesátých let představovala trio, v němž působili další důležité postavy jihočeského folku  kytarista a zpěvák, Tonda Hlaváč, dnes jeden z Nezmarů, a zpěvačka Pavlína Jíšová, tak na jaře roku 2013 už šlo o čtveřici a  s Žalmanem stáli na podiu studiového sálu Českého rozhlasu České Budějovice dva jeho současní kolegové: zpěvačka Míša Hálková a baskytarista a klávesista Petr Novotný. Kytaristu Pavla Malinu, který byl u Tří lvů tenkrát před osmi roky , z dnešního pohledu nahradil  Petr Havrda.

U sta hromů, Dej mi tón, Padly vody, Jantarová země, „narozeninová“ Až mně bude, Vojanda a Po noci přijde noci, tak tyto skladby v podání skupiny Žalman a spol zahrnoval náš  první záběr z koncertu, v němž česká folková legenda zpěvák, kytarista a autor, českobudějovický rodák Pavel Žalman Lohonka právě na den přesně, tedy 20. března roku 2013,  slavil své 67. narozeniny. Teď je Pavlovi o osm let více a pětasedmdesátiny chtěl pochopitelně oslavit se svým publikem. To bude moci učinit až s jistým zpožděním, ale u příležitosti svých 75. narozenin uspořádal Pavel Žalman Lohonka v divadle Semafor koncert se svou kapelou, v průběhu kterého bylo také pokřtěno nové album nazvané  Všechno je teď. Jeho kmotrem  byl Jiří Suchý.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio