S kamarádkou a akušroubovákem to smontujete za pár dní. Zenové domy Petra Stolína zaujaly i v zahraničí

14. červenec 2021

V Domě umění v Českých Budějovicích vystavuje architekt Petr Stolín. Představuje realizace, jejichž hodnota se podle něj ukáže až poté, co ožijí a prokáží, že jsou funkční. Na vlastní kůži to vyzkoušel ve svých Zen Houses. Zenových domech, které postavil v Liberci.

„Zenové domy jsou dva malé objekty, které mají vnitřní šířku dva a půl metru a délku dvanáct metrů. V tomto malém prostoru jsme vytvořili ateliér a v druhém objektu, který má stejné proporce, žiji,“ popisuje Petr Stolín.

„Když jsme to s kolegyní Alenou Mičekovou tvořili, nebyli jsme si jisti, jestli se vůbec v takto malém prostoru dá žít, jestli se tam vejdou všechny věci, jestli tam může fungovat ateliér, zda tam mohou přijít nějací lidé a vést tam jednání,“ vypráví.

A tak to vyzkoušeli na vlastní kůži. „Zjistili jsme, že i takto malý prostor se dá obývat. Je však potřeba trochu přizpůsobit svoji životní filosofii a priority. To je ten zenový přístup: jednoduchost, střídmost, neobklopovat se zbytečnostmi, využívat jen to nezbytné,“ dodává.

Architekti Petr Stolín a Alena Mičeková jsou s bydlením v zenovém domě spokojení

Práce architekta stojí mimo jiné na ideách, nápadech a snech. „Prostor na velké myšlenky tady je dostatečný,“ usmívá se Petr Stolín. „V tomto ohledu limit necítíme. Pocítili jsme ho v některých věcech, které jsme už v dřívějších dobách vlastnili, a těchto věcí jsme se museli zbavit. Problém nebylo kolo nebo pračka, ale spíš věci po babičce. S tím se doposud potýkáme, je těžké úplně se zbavit věcí, k nimž si člověk vytvořil nějaký vztah a má v nich vzpomínky. Takže některé věci jsme ještě nebyli schopni zlikvidovat,“ doplňuje.

Zen Houses Petra Stolína a Aleny Mičekové zvítězily v prvním ročníku České ceny za architekturu. Rozhodovala o ní mezinárodní porota a i díky tomu pronikl nápad do celého světa. Získal ocenění z mnoha zahraničních soutěží, zenové domy prolétly mnohými servery a časopisy v zahraničí.

Bohužel se ale nepodařilo to, oč autoři stáli nejvíce, a to pomoci díky tomuto levnému bydlení lidem, kteří přišli o střechu nad hlavou při zemětřesení a vlně tsunami v Japonsku. „Administrativa byla příliš složitá a projekt mezinárodní pomoci zastavila,“ lituje Petr Stolín.

Idea zenového domu totiž spočívá i v tom, že je dostupný. Vyjde na cenu menšího panelákového bytu. A je možné jej jednoduše smontovat podle návodu, jako nábytek. „Jde v podstatě o prefabrikovaný dům složený z panelů, které mají dřevěný povrch, a uvnitř je tepelná izolace. Smontuje se to během týdne a potom se dodělávají interiéry,“ popisuje Petr Stolín.

Čtěte také

Sám architekt postavil konstrukci s pár přáteli za čtyři dny. Zvládla by to i žena? „Kdybyste měla kamarádku, která to umí dobře s akušroubovákem, tak byste to daly dohromady,“ odpověděl na dotaz moderátorky Evy Kadlčákové.

Japonský nádech je u zenových domů proporční i vizuální. Dominuje tu jednoduchost, dům je opláštěný poloprůsvitnou stěnou z laminátu, skrz ni prosvítají žilky dřevěných roštů, celé vyznění působí subtilně, lehce, svěže a vzdušně.

Reakce okolí prý ale byly očekávané. „Nikomu se to nelíbilo. V okrajové čtvrti Liberce mají starousedlíci úplně jiné domy a preference, byl to tedy poprask na vsi. Postupně už se s tím ale smířili, domy tam nakonec zapadly, obrostly stromy a zelení, mám pocit, že to má šanci na další život,“ věří architekt.

Nejen zenové domy Petra Stolína si teď mohou zájemci prohlédnout na výstavě v Galerii současného umění a architektury v Domě umění v Českých Budějovicích. Výstava tu zůstane po celé léto.

Celý rozhovor s Petrem Stolínem, oceňovaným českým architektem a šéfem katedry architektury na univerzitě v Liberci, si poslechněte online, nebo si jej stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

Spustit audio

Související