Rybníky už moc nezamrzají, tak město podpořilo projekt, který učí děti bruslit na stadionu

24. listopad 2018 14:10

Děti, které chodí do základní školy, se učí bruslit. Podporuje je město České Budějovice a jejich kroky v hokejovém Centru Pouzar pečlivě sleduje i sám trojnásobný vítěz Stanleyova poháru Jaroslav Pouzar.

Podle primátora Českých Budějovic Jiřího Svobody je dobře, že děti vstanou od počítačů a začnou trochu trápit tělo. „Dřív bylo běžné, že když zamrzly rybníky, tak jsme všichni nazuli brusle. Teď těch možností není tolik, jednak není led, zimy jsou hodně mírné, a jednak mají děti spoustu dalších možností,“ říká.

A tak se vedení města rozhodlo podpořit projekt Děti do bruslí. „Pilotně jsme do toho zapojili dvě základní školy – Kubatovu a Nerudovu. Žáci prvních a druhých tříd se účastní pěti hodin, kdy dělají první bruslařské krůčky,“ popisuje primátor.

Duší projektu Děti do bruslí je Zdeněk Ondřej, bývalý profesionální hokejista. „S panem Pouzarem, který je pro mě obrovskou legendou a osobností, jsme se domluvili na koncepční práci, aby byly zapojené mateřské školky a základní školy, aby to bylo propojené a děti se systematicky učily bruslit. Zimní stadion je výborně udělaný a může sloužit celé veřejnosti,“ vysvětluje.

Venca Prospal je srdcař, ale nevím, jestli to bude stačit k tomu, aby dokopal kluky do extraligy, říká Jaroslav Pouzar

Jaroslav Pouzar při setkání bývalých československých hokejových reprezentantů, kteří se v roce 1976 stali se mistry světa a získali stříbrné medaile na olympijských hrách

Pěstuje okurky a jahody, chová koi kapry a k tomu má doma tři prsteny za vítězství ve Stanley Cupu. Hokejová legenda Jaroslav Pouzar, dvojnásobný mistr světa a stříbrný z olympijských her pořád sleduje Motor České Budějovice, ale přitom rád relaxuje doma na zahradě.

Nadšení dětí je opravdu patrné na první pohled. Podle Jaroslava Pouzara by se klidně mohlo s bruslením začínat ještě dřív než v základních školách.

„Jsem rád, že Zdeněk Ondřej přišel s touhle myšlenkou, kterou už má vyzkoušenou v jiných krajích, protože dneska příroda dětem neumožňuje, aby se naučily bruslit na rybnících. Projekt je super a jsem rád, že na to město uvolnilo nějaké finance. Děti si to zaslouží a bylo by nejlepší, kdyby začaly už ve věku, kdy jsou ve školce,“ dodává.

autor: Kamil Jáša
Spustit audio

Související