Rozkvetlá lávka nad kolejištěm v Holandsku a odpovědi na pěstitelské dotazy posluchačů

29. březen 2024

Autoři Zelených světů, moderátorsky zahradnická dvojice Hanka Šoberová a Pavel Chlouba, si nikdy nenechají ujít příležitost navštívit místa, která souvisí se zahradničením a o kterých si myslí, že by mohla zajímat i posluchače.

Z březnové cesty po Holandsku Pavel přivezl zajímavé informace o železniční lávce, která svým charakterem více připomíná střešní zahradu, než můstek pro pěší. Tento zajímavý projekt objevil ve městě s´Hertogensbosch, což je hlavní město nizozemské provincie Severní Brabantsko.

O velkoryse řešené lávce jsme přinesli reportáž přímo v pořadu Zelené světy. Připomeneme jenom, že lávka obsahuje kombinace kortenových prvků, velkých stromů, keřů i množství trvalek a trav.

Z nadchodu se stala regulérní vycházková trasa, která spojuje městské části rozdělené kolejištěm. Nejsme na to zvyklí, ale ukazuje se, že místo pro zelenou pěší zónu se dá najít i v prostoru mezi nebem a zemí.

Lávku nad kolejištěm ve městě s´Hertogensbosch Pavel navštívil ještě jednou – o pár měsíců později, v plném létě. Byla to stejně silná návštěva, ale ve srovnání s březnovou exkurzí byla ještě mnohem barevnější. To, co se při první návštěvě dalo jenom tušit, se potvrdilo při letní procházkou tímto místem.

Zajímá vás, jak vypadala rozkvetlá lávka nad kolejištěm v  létě? Podívejte se na obrázky. Pro srovnání se můžete podívat na fotky z předjaří i z plného léta.

Reportáž si poslechněte v magazínu Zelené světy, který dále přináší odpovědi na pěstitelské dotazy posluchačů a různé rady pro vaši zahradu.

autoři: Hana Šoberová , Pavel Chlouba | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.