Romantický mužný baryton, virtuózní trumpetista – superman i vášnivý propagátor ragtimů

30. červen 2023

Pete Candoli, podobně jako jeho mladší bratr, také trumpetista Conte, měl pověst vynikajícího, technicky skvěle vybaveného, všestranného trumpetisty, kterému se pro jeho výjimečnou schopnost hrát vysoké tóny přezdívalo „superman“.

Potomek italských přistěhovalců Walter Joseph Pete Candoli, jenž přišel na svět 28. června 1923 v Mishawace v americkém státě Indiana, prošel plejádou slavných swingových bandů, v jejichž čele stáli Tommy Dorsey, Charlie Barnet nebo Jerry Gray.

Hrál první trubku při památném živém provedení Ebenového koncertu Igora Stravinského orchestrem Woodyho Hermana v newyorské Carnegie Hall. Také vedl dlouhou dobu s několika přestávkami orchestr spolu se svým bratrem Contem Candolim.

Pete Candoli byl zejména v 50. a 60. letech velice vyhledávaným studiovým muzikantem. Spolupracoval s hvězdnými dámami Ellou Fitzgerald a Peggy Lee. Vítězil v anketách specializovaných časopisů Downbeat a Metronom. Také přednášel na univerzitě. Jako trumpetista byl přirovnáván k Louisi Armstrongovi.

Vyvstává tedy dost důvodů, proč připomenout sté výročí jeho narození – třeba nahrávkou zejména v blues usazené stařičké skladby Careless Love nebo rozvernou verzí Beer Barrel Polky Jaromíra Vejvody.

V pořadu V náladě swingu, potažmo jazzu si všimneme si také stého výročí narození jazzového zpěváka podmanivého barytonu Johnnyho Hartmana a odchodu ragtimového pianisty Maxe Moratha.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související