Radomyšl se rozroste

5. říjen 2005

Radomyšl na Strakonicku se do sedmi let rozroste až o 37 řadových domů. Nové bydlení vznikne v lokalitě Baborčice u základní školy, kde obec vybuduje sítě a domy postaví takzvaně na klíč. Radnice na zasíťování pozemků vydá zhruba sedm milionů korun. Tři miliony již získala jako dotaci od státu. "Výstavba by mohla být zahájena již příští rok. Dům 4+1, s garáží, podkrovím i pozemkem bude stát do dvou milionů korun," řekl ČTK starosta Luboš Peterka.

Výstavbu obec připravovala čtyři roky, do loňska vykupovala pozemky. Kromě zajištění stavby nabídne zájemcům i financování bydlení, například hypotečními úvěry či stavebním spořením. "Nárůst obyvatel je bod číslo jedna asi pro každou obec. Snažíme se vyjít s cenou tak, aby to bylo přístupné mladým rodinám. Vážný zájem už máme asi na polovinu domů i na několik z pěti samostatných parcel," řekl starosta.

Radomyšl, která kdysi bývala městysem, má nyní 1130 obyvatel. Nejstarší zmínka o ní je ze 13. století. Obec má svou základní školu, kulturní dům, policejní stanici, koupaliště i dům pro seniory. Narodil se v ní například badatel Norbert Lifka a z nedalekého Oseka pocházel dědeček spisovatele Franze Kafky. Loni získala Radomyšl bronz v krajském kole soutěže Vesnice roku.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio