Psí porod začíná poklesem tělesné teploty, někdy i feny potřebují lékařskou pomoc a císařský řez

„Pokud tělesná teplota fenky klesne o jeden stupeň Celsia, porod začne do čtyřiadvaceti hodin,“ připomíná základní pravidlo porodu bez komplikací veterinářka Lucie Míková. Chovatelé by měli teplotu fen měřit v konečníku zhruba čtrnáct dnů před stanoveným termínem.

Každý porod – u psů i lidí – je jiný, a to platí také o jeho trvání. „Fena může být neklidná, hrabe pod sebou, dělá si pelech, nežere, ale začít rodit může za dvě, šest, nebo i za čtyřiadvacet hodin,“ říká veterinářka.

Porod začíná tím, že se placenta oddělí od dělohy. „Krevní barvivo se rozpadá a fena vylučuje zelený výtok. To znamená, že štěně chce ven a mělo by se narodit do dvou hodin,“ vysvětluje Lucie Míková.

Že porod skončil, chovatel většinou pozná pohmatem břicha. Z předporodního ultrazvuku by měl znát i počet štěňat. Fenka po porodu klidně leží a olizuje mláďata, která sají.

Pokud odteče plodová voda a fena nemá stahy, musí se udělat císařský řez. Stejným způsobem porod proběhne, pokud je štěně tak velké, že zatarasí porodní cesty.

Poslechněte si veterinární poradnu pořadu Máme rádi zvířata. Lucie Míková odpověděla mimo jiné na dotazy týkající se zvětšené sleziny u psů, poruchy kognitivních funkcí nebo bolestivých uší koček.

autor: Jitka Cibulová Vokatá | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související