První přenosný magnetofon museli rozhlasáci při natáčení šumavské reportáže zahřívat ohněm u dřevorubců

30. duben 2023

V první polovině magazínu Vltavín nás čeká cesta do historie kasáren v Českých Budějovicích, ve druhé si pak pustíme záznam vzpomínek českobudějovických rozhlasáků.

To, že Český rozhlas slaví letos sto let, už jste určitě zaznamenali. Hlavní výroční den prvního vysílání ze kbelského stanu v Praze připadá na 18. května. Českobudějovické rozhlasové studio začalo vysílat později, začátkem května roku 1945.

Poslechněte si unikátní záznam ze srpna 1988, který se jmenoval Rozhlasové vzpomínání. Kolem jednoho stolu a mikrofonů se tehdy sešli takřka všichni, kdo bývali tou dobou nejvíce slyšet v jihočeském éteru – Ludvík Mühlstein, Vladimír Michal, Jaroslav Klíma, Lubomír Soukup, Karel Kubát, Miroslav Vaverka, Božena Vilímová, Jaroslav Reitmayer, Marie Svobodová, ale třeba i technik Ludvík Fiala.

Hned na začátku vzpomínají Vladimír Michal a Karel Kubát na první vysílací dny, týdny a měsíce po válce. Pak přijde na řadu například vzpomínka na první přenosný magnetofon, který museli rozhlasáci při natáčení šumavské reportáže zahřívat ohněm u dřevorubců, nebo na psa, který se náhodou stal součástí živého vysílání.

Spustit audio

Související