Při cestování se psy v létě je potřeba pamatovat nejen na dostatek vody

3. srpen 2018 10:17

Není výjimkou, že na dovolenou jezdí lidé i se svými čtyřnohými kamarády. Jižní Čechy jim nabízí ideální zázemí pro procházky v přírodě, objevování historických zákoutí měst nebo koupání.

„Vozíme s sebou batoh, v něm máme dva litry vody, extra misku na pití a nějaké ňaminky na cestu. Naše větší fenka sama najde auto a těší se, že bude běhat někde v lese nebo na louce, je to s nimi moc fajn,“ říká paní Jana, která své dvě psí slečny vozí nejen na výlety, ale i na dovolenou.

Cestování se psy v horkých letních dnech má ovšem i svá pravidla. V autě určitě nesmí chybět voda a podle českobudějovického veterináře Libora Vlčka by lidé při plánování trasy měli myslet i na místa, kde lze zastavit a psa vyvenčit. „Při cestování dělat pravidelné zastávky, v žádném případě nenechávat zvíře v uzavřeném prostoru, takže když se zastaví, třeba i na krátkou chvilku na pumpě, je třeba auto otevřít a psa vzít ven,“ zdůrazňuje.

K dovolené patří také návštěvy restaurací a kaváren. Mnohé podniky psy vítají a někde pro ně mají i připravené misky s vodou. Výjimkou nejsou ani zahrádky v centru Českých Budějovic. „Vždycky když nějaký pejsek přijde, tak hned nabízíme vodu,“ potvrzuje obsluha jedné z nich.

Oproti tomu veřejná koupaliště v jižních Čechách psům nakloněná nejsou. Jihočeská centrála cestovního ruchu na svém webu uvádí seznam plováren a koupališť v kraji, psům vstup nepovolují nikde. Pískovny, rybníky, řeky nebo veřejné pláže jsou ale otevřené všem.

Majitelé plemen, která mají dispozice k zánětům kůže nebo zvukovodů, by měli během koupací sezóny pamatovat na vhodnou péči. „Zvířata, která jsou náchylná k zapaření a vzniku zánětu kůže, je třeba osušit, případně ošetřit speciálními šampony. Pro zvířata, která trpí na záněty zvukovodů, zase existují preventivní dezinfekční prostředky,“ dodává veterinář Libor Vlček.

autor: Tereza Hamerská
Spustit audio

Související