Při bezlepkové dietě se nehubne. Zdravým lidem může dokonce ublížit

25. listopad 2015

Také jste se dočetli, že lepek je nezdravý, a sami jste si tedy nasadili bezlepkovou dietu? Děláte chybu. Radka Vrzalová, genetička a technoložka potravin, matka dvou celiatiček a autorka Radčiny kuchařky bez lepku varovala v pořadu Zdravíčko před neuváženým vyloučením lepku (čili glutenu) ze stravy u zdravých lidí.

Vyloučení lepku může způsobit nedostatek vlákniny, vitamínů i minerálů. „Při bezlepkové dietě se nehubne, jak se mnozí domnívají. Naopak lidé, kteří pouze vyloučí obiloviny a nahradí je kukuřičným či rýžovým chlebem a konzervovanými bezlepkovými výrobky, mohou vzhledem k vyššímu obsahu tuku a cukru zaznamenat nárůst váhy. Absencí pestré stravy si mohou v důsledku ublížit,“ říká Radka Vrzalová.

Celiakie neboli nesnášenlivost lepku je onemocněním sliznice tenkého střeva a je dána geneticky. Spouštěčem pak mohou být závažnější virová onemocnění. Celiakie se projevuje různě, u dětí často zvýšenou nemocností a celkovým neprospíváním.

Vypuknout může ale kdykoli během života, u starších žen ji odhalí často až menopauza a následná osteoporóza. Nedostatečné vstřebávání minerálů ze stravy ukáže na přítomnou celiakii.

Celiakie není totéž co alergie na lepek. Ta má jiný původ a také prudší, typicky alergické reakce na požití nesprávné potraviny (otoky, vyrážka, svědění patra, silná nevolnost…). Léčí se antihistaminiky, prevencí je bezlepková dieta. Naproti tomu na skutečné celiaky antihistaminika nezabírají. Dieta je pro ně jediným pomocníkem. A to zásadním: s bezlepkovou dietou se příznaky celiakie zcela potlačí, byť je nevyléčitelná.

Jak se tedy s celiakií či alergií na lepek správně stravovat? Matka dvou celiatických dětí Radka Vrzalová má mnoho zkušeností. Především zdůrazňuje, že je potřeba zachovat pestrou a čerstvou stravu. „Mně je vždycky líto, když vidím dítě s celiakií, jak celý den žvýká rýžový chléb. Nebo dospělou celiatičku, jak si vaří jednu pohankovou kaši za druhou. Přitom bezlepková dieta může být velmi pestrá, chutná a rozhodně ne za trest. Vyznávám filosofii, že doma víme, co jíme. Takže doporučuji, abychom si sami vařili z čerstvých surovin,“ říká Radka Vrzalová, která své zkušenosti shrnula do Radčiny kuchařky bez lepku.

Bezlepkový čokoládový dort

„Trh dnes nabízí už celou řadu náhražek za obilnou mouku, k tomu se přidáváe ovoce, zelenina, mléčné výrobky, lze si zahřešit i sladkostmi,“ dodává. Hřešit ale čas od času pivem nebo obilnou stravou nedoporučuje: „I když celiak obvykle nemá okamžitou reakci a zdánlivě se nic neděje, tělo si hříchy pamatuje a později nám je může spočítat, například rozvinutím jiného autoimunitního onemocnění.“

Typickou chorobou, která chodívá s celiakií ruku v ruce, je cukrovka. Pacient, který se neuváženě cpe bezlepkovým pečivem na úkor jiných potravin z pyramidy zdravého stravování, tak dodává tělu příliš mnoho sacharidů a pravděpodobnost vzniku diabetu ještě zvýší.

Spustit audio