Před sto roky se narodil velký textař Ivo Fischer, který podle svých slov prožil šest krásných let v budějovickém rozhlase

24. srpen 2024

Ze soboty na neděli, Červená řekla, Jó, třešně zrály, Tuhle rundu platím já, Tisíc mil, Svítá nad Velkou louží a další velké hity. Nebo filmy Šíleně smutná princezna, Můj brácha má prima bráchu či Fantom z Morrisvillu. Nebo muzikál Pan Pickwick. A mnoho dalšího se dá uvést, na čemž se autorsky podílel nezapomenutelný textař, básník, libretista, dramaturg, autor rozhlasových her a pohádek a také někdejší literární redaktor českobudějovického rozhlasového studia Ivo Fischer.

23. srpna uplynulo sto let od jeho narození. A protože vás hudebně zdravím z Českého rozhlasu České Budějovice, zdá se mi působivé si poslechnout dobové vyprávění Iva Fischera, vztahující se ke stanici a k městu, odkud pro vás, milí posluchači, vysíláme.

„Byl jsem v armádním rozhlase a potom, když mi nabídli, zda bych chtěl dál pracovat v rozhlase, tak jsem řekl ano. A poslali mě na dva roky do budějovické stanice a já jsem tu zkejsnul šest let. Šest velice krásných let.“ Tak líčil Ivo Fischer, jehož syn se také potatil a stal se z něj textař, časy svého budějovického rozhlasového působení.

Jeho vzpomínky na otce budou součástí nedělních Světel ramp, která budou věnována Ivu Fischerovi, jehož život se zastavil před necelým 34 roky. A k jejich poslechu bych vás chtěl pozvat stejnojmennou písničkou s melodií Charlieho Chaplina a v podání Heleny Vondráčkové, přirozeně s Fischerovým textem.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související