Prachatické letní kino dostalo po nákladné opravě cenu za architekturu, řada místních si ale na provoz stěžuje

28. květen 2024 11:38

Užít si atmosféru letního kina můžou lidé na téměř 500 místech v Česku. K oživení zájmu přispěla i pandemie koronaviru. Promítá se v parcích, na zámcích nebo fotbalových hřištích. Stále ale fungují i tradiční letní biografy. Prachatické letní kino má za sebou rekonstrukci za téměř 70 milionů korun a loni získalo Českou cenu za architekturu.

Letní kino v Prachaticích působí po opravě velmi moderně, má například sklápěcí sedačky. „Atmosféra je tu moc příjemná a má to skvělou akustiku. Vím, že asi úplně nehovíme sousedům, za což se omlouváme, ale snažíme se zvuk filmů přizpůsobit tomu, že se promítá v pozdních večerních až nočních hodinách,“ říká ředitelka kulturního a informačního centra Věra Houšková.

Do areálu se vejde zhruba 300 diváků, v nové podobě má kino za sebou jednu sezónu. „Popravdě, není to taková bomba, jak jsme si představovali. Myslím, že to docela koresponduje s tím, co zažívají ostatní pořadatelé filmových projekcí. V období, kdy existuje spousta platforem, lidi do kina prostě tolik nechodí,“ komentuje Věra Houšková.

Čtěte také

Nákladná rekonstrukce kina vzbudila velkou debatu. Opoziční zastupitelé kritizovali cenu i umístění areálu. „Představoval bych si, že takovou částku budeme investovat někde jinde. Minulé vedení města se ale rozhodlo, že bude mít tuto prioritu, a to jako současné vedení plně respektujeme. A když letní kino máme, tak je určitě dobré ho provozovat a snažit se, aby z toho občané měli prospěch,“ uvádí místostarosta Jan Kotrba z hnutí Prachatice společně.

Areál stojí blízko centra města a je obklopený bytovými domy. „Bohužel nějaké potíže to vyvolává. Bydlí tam třeba senioři a mladé rodiny, tak často dostáváme stížnosti. Ono je velmi těžké to řešit, protože letní kino prostě způsobuje hluk a lidé, kteří tam bydlí, samozřejmě chtějí klid. Tyto dvě hodnoty se velmi těžko dávají dohromady,“ přiznává místostarosta.

Letní kino v Prachaticích začne promítat 7. června, prvním filmem letošní sezóny bude česká komedie Sladký život.

Spustit audio

Související