Pórková polévka od Jaroslava Petlacha je jednoduchá, ale překvapí bohatstvím chutí

Polévky Češi milují a teď v létě se hodí ty odlehčené a zeleninové. Doporučujeme tu od Jaroslava Petlacha ze Šlapanic. Ten polévky přímo zbožňuje. Jeho pórková polévka je spíše vývarová, obohacená o brambory, česnek a rozkvedlané vejce, jak to dělávaly naše babičky.

Ingredience
  • 1 lžíce oleje
  • 30 g másla
  • 3 zarovnané lžíce hladké mouky
  • 1 pórek
  • 1,5 litru vody
  • 1 vejce
  • 2 středně velké brambory
  • 3-5 stroužků česneku (podle velikosti)
  • 2 lžíce sušené zeleniny
  • 2 lžičky soli
  • špetka mletého pepře
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • 1 lžíce sádla

Postup

Z pórku odkrojíme jeho vrchní zelenou část. Zůstane střední, světle zelená, a bílý konec, od kterého odřízneme kořínek. Třetinu pórku (tu nejzelenější část) nakrájíme na jemné nudličky. Bílou třetinu pórku nakrájíme na půlkolečka. Brambory nakrájíme na malé kostičky.

Do hrnce dáme máslo a olej. Olej kvůli tomu, aby se máslo nepřipalovalo, ale dodalo polévce chuť. Zahřejeme, přidáme hladkou mouku a usmažíme světlou, růžovou jíšku.

Hotovou jíšku zalijeme vodou, a až se začne vařit, přidáme nakrájené brambory, zelnou část nakrájeného pórku, sušenou zeleninu a sůl. Vaříme přibližně 13 minut.

Potom zesílíme var a do vroucí polévky rozšleháme rozkvedlané vejce tak, aby se neudělaly hrudky. Přiléváme ho proto malým pramínkem přes vidličku a ihned ho zašleháme.

Polévku dochutíme pepřem, muškátovým oříškem a propasírovanými stroužky česneku.

Nakonec přidáme osmaženou bílou část pórku. Ten uděláme na sádle na mírném plamenu. Smažíme ho jenom krátkou chvilku tak, aby nebyl syrový.

Jaroslav Petlach

Právě tahle polévka mu chyběla, a proto recept na ni vybral do soutěže. Pórek si pěstuje sám na své zahradě. Polévka je podle něj chutná, rychlá a podle lékařů i zdravá a výživná.

O to kdo ji uvaří, se přeli s manželkou. Nakonec se dohodli, že ji bude prezentovat Jaroslav a paní byla spokojená. Ona se zas postaralo o výtečné domácí chlebíčky, které jsme si dopřávali během vaření.

Jaroslav Petlach a Patrik Rozehnal
autoři: Patrik Rozehnal , djo