Policejnímu mluvčímu Jiřímu Matznerovi učarovaly Kvilda a Holašovice

17. duben 2021

Jako krajský policejní mluvčí zná Jiří Matzner jižní Čechy poměrně dobře. Přesto jsou dvě místa, na něž se rád vrací. Tvrdí, že z konkrétních důvodů mají prostor v jeho srdci. Jsou to Kvilda a Holašovice.

„Z Kvildy mám dvě nejúžasnější vzpomínky. Jedné je sedmnáct a druhé čtrnáct let, jsou to mé dcery a víc už prozrazovat nebudu,“ přiznává se smíchem a dodává, že právě na Kvildu vedly kdysi jeho cesty s budoucí manželkou.

Překvapilo je, že nejen lišky tam dávají dobrou noc, protože ve čtyři hodiny odpoledne byly zavřené obchody i restaurace a musela je zachránit nabídnutá „potravinová pomoc“ od pohraničníků.

Druhým místem, kam Jiří Matzner jezdívá i se ženou několikrát za léto, jsou Holašovice. „Zdejší Stonehenge nás láká a strávíme tam vždycky klidně hodinku nebo dvě,“ popisuje.

„Dokonce mi paní Jílková, která to tu s rodinou provozuje, ukázala kámen, který člověka srovnává do psychické pohody. A já tam tak dlouho vnímal energii, až jsem na dvě hodiny usnul,“ dodává s tím, že také rád jezdí i sám na kole kolem Vltavy, kde se kochá uklidňujícími výhledy na plynoucí řeku.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.