Pod zříceninou Dívčí Kámen má být malá vodní elektrárna. Vodáci se obávají dopadů na splavnost Vltavy

8. únor 2024 14:47

Soukromý investor chce na řece Vltavě poblíž zříceniny hradu Dívčí Kámen na Českobudějovicku postavit malou vodní elektrárnu. Plán kritizuje Asociace vodní turistiky a sportu a proti jsou vodáci, kteří podepisují petici. Mimo jiné jim vadí, že projekt vzniká v první zóně chráněné krajinné oblasti Blanský les.

„Tady se nacházíme kousek od Dívčího Kamene, kde byla dosud panenská příroda, ale má tady být projekt malé elektrárny. Takže my se pereme za tu Vltavu, aby zůstal poslední kousek nedotčený,“ říká vodák Milan Litvan na levém břehu Vltavy v místě, kde by měla vodní elektrárna stát.

S výstavbou v první zóně chráněné krajinné oblasti nesouhlasí ani Asociace vodní turistiky a sportu. Předseda Petr Ptáček má obavy z negativních dopadů na splavnost řeky. „Na úseku třech kilometrů bude velmi málo vody k tomu, aby se tam dalo projet. Pokud by ta elektrárna měla být výdělečná, tak je logické, že svede většinu vody do elektrárny, což omezí desítky až stovky tisíc lidí ročně, kteří tímto úsekem proplouvají,“ připomíná.

Zachování splavnosti řeky pro lodě je ale podle ředitele závodu Horní Vltava Povodí Vltavy Jiřího Balouna jednou z podmínek souhlasného stanoviska k výstavbě elektrárny. „To navrhované řešení je formou derivační vodní elektrárny, která odvádí část průtoku mimo koryto. Jednou ze zásadních podmínek přitom je, aby byl zachován minimální zůstatkový průtok nejen pro udržení života v řece, ale i možnosti sportovní plavby ve vodácké sezoně,“ uvádí.

Čtěte také

Investor Michal Masnička odmítá tvrzení, že už elektrárnu začal stavět. „Stavební práce jsme nezahájili, pouze jsme vytěžili dřevo, udělali prořezávky. Nadále postupuji k získání souhlasů, razítek, příslušných vyjádření a stanovisek. Až budu mít veškerou dokumentaci zkompletovanou, předložím ji podle dohody správě chráněné krajinné oblasti, a ta se k tomu vyjádří,“ popisuje.

Investor odhaduje, že bude mít všechna potřebná povolení a stanoviska k dispozici zhruba do dvou měsíců.

Sami ochranáři ale zatím podle Terezy Rejnkové z Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky nemají k projektu téměř žádné oficiální informace. „S investorem jsme se setkali před rokem, kdy jsme projednávali změnu územního plánu obce Holubov. Bylo stanoveno, že investor zpracuje koncepce vlivu záměru na lokalitu,“ říká.

Malá vodní elektrárna na řece Vltavě nedaleko zříceniny hradu Dívčí Kámen na Českobudějovicku má mít výkon 1,2 megawattu. Odhady nákladů na její výstavbu se podle investora pohybují v řádech desítek milionů korun.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související