Po sedmdesáti letech stále spolu. Na českobudějovické radnici se poprvé konala platinová svatba

14. únor 2022 09:52

Českobudějovická radnice zažila podle údajů z matrik poprvé takzvanou platinovou svatbu. Manželé Knotovi oslavili neuvěřitelných sedmdesát let společného svazku. Jedenadevadesátiletý pan Zdeněk si spolu s šestaosmdesátiletou paní Ivanou před zraky početné rodiny znovu řekli své ano. Jejich vnučka se jim navíc postarala o zcela nečekané překvapení.

Svatební menuet si Zdeněk a Ivana Knotovi poprvé vyslechli 2. února 1952. Bylo to v obřadní síni českobudějovické radnice. Paní Ivanka tehdy byla velmi mladá. „Bylo mi šestnáct a půl. Já to měla všechno tenkrát jako v oblacích. Ještě jsem musela mít povolení od soudu jako nezletilá. Čekali jsme rodinu, tak jsme se brali a vydrželo nám to,“ směje se.

Začátky podle ní nebyly jednoduché. Možná nejtěžší zkouška v manželství přišla hned krátce po svatbě. „Já prostě nevěděla, co bude, on šel potom na vojnu a nad námi dělali křížek, že to nemůže přes tu vojnu vydržet, ale zvládli jsme to,“ vypráví.

Platinovou svatbu si oba manželé užili s úsměvem na tváři. Kromě společné domácnosti spolu celý život pracovali také ve stejném strojírenském podniku.

Veselé jsou i vzpomínky Zdeňka Knota na začátky osudové známosti. „Říkám, že jsem měl kliku, že jsem zrovna jí našel. Bylo to při cyklistických závodech. To jsem tenkrát ještě vyhrával, potom už jsem byl jen čtvrtý,“ vypráví.

Čtěte také

Přiznává také, že známost před svatbou byla krátká. „Znali jsme se slabý rok a potom to šlo rychle,“ komentuje s úsměvem.

Když už to vypadalo, že obřad k platinové svatbě skončil, oddávající ohlásil ještě překvapení. V tu chvíli už do popředí mířila vnučka manželů Knotových Veronika, která se rozhodla uzavřít manželství po patnáctiletém vztahu se svým přítelem Romanem.

Rozhodnutí bylo podle ní velmi spontánní. „Napadlo mě to včera a sestra mi to pomohla zařídit, aby to bylo překvapení pro všechny a abychom nenarušili chod té naplánované platinové svatby. My jsme o svatbě furt mluvili, vtipkovali, ale nikdy jsme to nedotáhli. Děti už máme, dnes je taková móda spíš se nebrat, ale nakonec jsme do toho šli,“ říká.

Radost manželů Knotových tak byla dvojnásobná. Potěšení jim kromě pěti vnoučat stále přináší i devět pravnoučat.

Spustit audio

Související