Písek zvažuje výstavbu městského útulku pro psy

2. květen 2005

Písek plánuje vybudování městského útulku pro psy. Město nyní využívá služeb soukromníka, proti němu však v minulosti protestovali ochránci zvířat kvůli údajným špatným podmínkám. Záměry radnice brzdí náklady ve výši zhruba čtyř milionů korun, které pro letošní rok město v pokladně nemá. ČTK to řekl starosta Luboš Průša.

Stížnosti ekologů na špatné podmínky psů v soukromém útulku se nepotvrdily, ačkoli drobné problémy tam podle Průši byly. Soukromá firma také částečně zlepšila služby a opuštěné psy nabízí také na internetu. Azyl však poskytuje i zvířatům z okolních měst, která vlastní útulek nemají. Nový útulek by měl vzniknout v areálu bývalých kasáren v Purkraticích. Výstavba tedy také záleží na převodu armádního majetku. "Už je to projednané ve vládě, ale není ještě zpracována smlouva, kdy to přejde na město," řekl ČTK vedoucí odboru životního prostředí písecké radnice Miloslav Šatra. Útulek by měl mít zpočátku zhruba 20 kotců, které budou dostatečně veliké i pro dva či tři psy. V zařízení pro opuštěné psy by také byly karanténní a příjmové kotce. Administrativní budova by poskytovala zázemí pro obsluhu a veterinární zákroky. Pokud by o azyl pro psy měla zájem i okolní města, daly by se počty kotců rozšířit na 35 až 40.

Obor životního prostředí už nechal v kasárnách v Purkraticích udělat různé hloubkové studie a nyní by mohl podat podklady pro stavební povolení. Útulek by se mohl začít budovat ještě letos, pokud by na něj město našlo peníze ve svém rozpočtu. Odbor proto podá k 30. červnu žádost o změnu rozpočtu. Podle Šatry je tam však podobných žádostí víc, a tak šance na získání peněz nejsou velké. Vybudování útulku se nejspíš přesune do investičních akcí na příští rok.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio