Písecké slavnosti byly pro město prodělečné

18. červenec 2003

Písecké městské slavnosti s názvem Dotkni se Písku letos prodělaly. A to přesto, že poprvé lidé za vstup na slavnosti platili, i když pouze dobrovolně.

Místo očekávaných 300.000 korun město na vstupenkách vybralo jen 190.000. Radnice nyní stojí před rozhodnutím, jak dále slavnosti pořádat.

Podle informací píseckého Kulturního klubu přišly město letošní slavnosti, které se termínem kryly s referendem o vstupu do EU, na 1,3 milionu korun. Přímo z rozpočtu radnice vyčlenila 700.000 korun a zbytek chtěla vybrat na vstupenkách, poplatcích od trhovců a sponzorů. Trhovci sice městu přispěli více, než bylo v plánu, ale ani se sponzorskými dary to nestačilo chybějící částku pokrýt. Podle ředitele Kulturního klubu Ctirada Havla bude nyní město muset zvážit, jak dále slavnosti pořádat. Existuje hned několik variant: od zrušení slavností přes jejich pořádání jednou za pět let či za dva roky až po plné a povinné vstupné tak, jak je tomu například v Českém Krumlově nebo v Táboře. Jedno je jisté: výběr dobrovolného vstupného nebyl dostatečně efektivní a systém se podle Havla musí v každém případě změnit. "Ukázalo se, že dvojice slušně vychovaných dívek, které oslovují lidi na ulicích, nemají šanci na úspěch," řekl ČTK Havel.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio