Pinocchio i Šeherezáda. Českokrumlovské kláštery představují Svět fantazie Jindry Čapka

12. červenec 2021

Díla světově uznávaného a oceňovaného výtvarníka Jindry Čapka jsou k vidění v nové galerii českokrumlovských klášterů. Výstava nabízí 200 originálních knižních ilustrací a odkrývá svět fantazie umělce, který už přes dvacet let žije právě v Českém Krumlově.

„Myslím si, že Jindra Čapek je jeden z nejlepších evropských, možná i světových ilustrátorů dětských knížek a nic lepšího jsme si pro kláštery vybrat nemohli. Je to pro nás začátek možná velkých příběhů. Budeme do budoucna doufat, že kláštery se stanou centrem umění pro děti, které bude mít světový zvuk,“ říká kurátor Ivo Janoušek.

Výstava mapuje celoživotní tvorbu Jindry Čapka. Návštěvníci uvidí jeho tajuplné krajiny, pitoreskní postavy, zvířata i nadpřirozené bytosti. Nechybí známé pohádkové postavy jako Pinocchio, Šeherezáda či Barbucha.

Expozice s názvem Svět fantazie Jindry Čapka zůstane v českokrumlovských klášterech až do konce roku 2021. Během léta se uskuteční i několik komentovaných prohlídek se samotným autorem.

Rozhovor o výstavě si poslechněte v kulturním magazínu Kavárna. Dále pořad představuje audioknihu, která vznikla podle televizního seriálu Kukačky, a film Spící město Daniela Svátka natočený na jihu Čech.

Spustit audio

Související