Petici proti budování zadržovacích nádrží v Mlakách na Písecku podepsalo 150 lidí

5. říjen 2019 14:54

Plán vybudovat dvě nádrže zadržující vodu u osady Mlaka nedaleko Kluk na Písecku pobouřil místní obyvatele. Upozorňují na to, že jde o stavbu, která nenávratně zničí ráz krajiny. Vznikla i petice, kterou podepsalo 150 lidí.

S nápadem vybudovat retenční nádrže u Mlak přišel jednatel Lesů města Písek Václav Zámečník. Podle něj je tato lokalita ideální. Jedná se o podmáčenou louku u obytných domů, která je z jedné strany ohraničená lesem.

Václav Zámečník tvrdí, že Jehnědský potok je dostatečně vydatný, aby nádrže zásoboval vodou. Hydrogeologický průzkum podle něj prokázal, že toto místo je pro retenční nádrže vhodné.

I město Písek, kterému patří pozemky, vidí ve stavbě nádrží přínos. „Máme problém s tím, že potoky v Píseckých horách jsou bez vody třeba i půl roku, a potřebujeme prostě opatření, abychom je dotovali vodou. Právě retenční nádrže to umožní,“ vysvětlil místostarosta Ondřej Veselý.

Čtěte také

S vybudováním nádrží ale nesouhlasí místní usedlíci, kteří iniciovali sepsání petice. Obávají se toho, že retenční nádrže o rozloze téměř dva hektary nenávratně poškodí krajinný ráz lokality a celý ekosystém.

„Máme důkazy, a to konkrétně fotky chráněných živočichů, kteří tam žijí a kteří by ztratili svůj přirozený biotop tím, že se tam vybuduje vodní nádrž. Podle našeho názoru je nesmysl budovat vodní dílo tam, kde je nulový přítok,“ dodala autorka petice Zuzana Kuklová.

Záměr teď mají na stole pracovníci krajského úřadu. Prozkoumají všechny připomínky a rozhodnou, jestli jsou opodstatněné. Svoje rozhodnutí vydají ještě v říjnu.

Spustit audio

Související