Pět procent lidí a firem v Jihočeském kraji do úterka neodevzdalo daňové přiznání za loňský rok

19. srpen 2020 18:00

Lhůta pro odevzdání formuláře a platbu daně byla prodloužená kvůli pandemii koronaviru, teď už ale skončila.

Tento týden měli daňoví poplatníci poslední možnost vyplněný formulář odevzdat a vypočtenou částku daně zaplatit. Jinak jim hrozí pokuta a úrok z prodlení. Jak se budou případné sankce vypočítávat, upřesnila mluvčí Finančního úřadu pro Jihočeský kraj Jana Králová:

„Je nutné brát v úvahu to, že tyto pokuty a úroky z prodlení se počítají již od původního data, kdy bylo nutno daňové přiznání podat a zaplatit, tedy od prvního dubna, nebo prvního července, podle toho, kdy byl původní datum podání přiznání.“

Podle generální ředitelky Finanční správy Tatjany Richterové by měli přiznání odevzdat v termínu. „Někdo může být zvyklý, že daňový řád toleruje zpoždění s podáním přiznání do pěti pracovních dnů, to však v letošním roce neplatí. Termín se díky Liberačním balíčkům již dvakrát posunul a lidé tak měli na podání mnohem delší dobu, uvedla Tatjana Richterová.

Do úterního data přijala Finanční správa celé republice celkem 2 673 219 přiznání. Fyzické osoby jich podaly 2 226 795 a právnické osoby 446 424.

Úroky z prodlení za pozdní odevzdání daňového přiznání se počítají ve výši 0,05 procenta za každý den, během kterého nebyla daň zaplacena. 0,1 procenta platí daňový poplatník v případě daňové ztráty. Legislativou je pak stanovena minimální a maximální pokuta, kterou můžete obdržet v rámci úroků z prodlení. Minimum je zde 500 a maximum až 300 tisíc korun. 

Spustit audio

Související