Pečené kaštany – ta pravá podzimní pochoutka

13. říjen 2014

Největší audioportál na českém internetu

Jedlé kaštany | Foto: Pavel Chlouba, Český rozhlas

Jedlé kaštany; Údržba městské zeleně ve Strakonicích; Smrk pichlavý

V některých zemích z nich vyrábí likéry, pivo, pasty nebo nádivky do luxusních jídel. My je budeme péct.

V prvé řadě je potřeba opatřit si jedlé kaštany, které jsou plodem kaštanovníku. Koňský kaštan, který běžně sbíráme na podzim k výrobě zvířátek nebo jako potravu pro zvěř, se takto nekonzumuje. Z botanického hlediska se jedná o dva zcela odlišné a nepříbuzné druhy.

Plod jedlého kaštanu vypadá jako malý ježek – kulatý, velikosti tenisového míčku, velmi pichlavý. Dozrávají v září a říjnu. Pozor! Bez rukavic je ani neseberete, ani nevyloupete, jejich ostny jsou jako jehly. Ve volné přírodě se s nimi u nás nesetkáte tak často jako třeba na Slovensku nebo Velké Británii. Nezbývá nám tedy, než si je koupit v obchodě.

Syrové kaštany jsou trpké. Až po upečení získají vynikající nasládlou chuť. Jak na to? Neničte si nové nádobí, postačí stará pánev s pokličkou. Slupku kaštanů nařízněte, nejlépe do kříže. Pokud tak neučiníte, z každého semínka se stane bomba, která nekontrolovaně vybuchne a znehodnotí se.

Pečte je na sucho, na mírném ohni vždy v jedné vrstvě. Pokličku je potřeba občas odklopit, aby se pod ní nedržela vlhkost, čas od času s nimi vařečkou zamíchejte, aby se otočily a pekly se rovnoměrně. Černohnědá slupka se po 15–20ti minutách otevře a pod ní se objeví zlatavá hmota, která je vaším cílem. Slupku z čerstvě upečených kaštanů odstraňujte ihned, dokud jsou horké. Za studena už vám to nepůjde.

Dobrou chuť!

Jedlé kaštany

Nejposlouchanější

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.